Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Slavný Putinův stůl je v Kremlu déle než Putin

Slavný Putinův stůl je v Kremlu déle než Putin
Vladimir Putin a Olaf Scholz | zdroj: Profimedia

Dlouhý stůl, za nímž za posměchu webových vtipálků zasedá k jednáním o Ukrajině s lídry západních zemí ruský prezident Vladimir Putin, zdaleka není tak nový, ale ani tak starý, jak by se mohlo zdát.

Bílý lakovaný stůl se zlatými dekoracemi, u něhož Putin jednal minulý týden s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a v úterý také s německým kancléřem Olafem Scholzem, je šest metrů dlouhý a dva metry a šedesát centimetrů široký.

Macron při návštěvě Kremlu odmítl ruský PCR test na covid-19 z obavy, aby Rusové nezískali jeho DNA. Kvůli ochraně Putinova zdraví proto oba lídři zasedli k obřímu stolu, aby mezi nimi byl zachován šestimetrový odstup.

Tvůrce stolu, truhlář Renato Pologna ze severoitalského města Cantù, nyní v deníku Corriere della Sera ujistil, že rozměry stolu nijak nesouvisejí s nynější pandemií covidu-19: vytvořil ho totiž už před čtvrt stoletím.

„Desku jsem vyrobil z jednoho kusu, stůl se velmi těžko přenáší, špatně se s ním manévruje,“ popsal Pologna. Dodal, že nejde o jediný kus nábytku, který jeho dílna vyrobila v letech 1995 až 1997 na zakázku Kremlu, kde tehdy vládl Boris Jelcin. Rusům se totiž líbily jeho výrobky, jimiž předtím zařizoval apartmá na jejich konzulátu v Milánu.

Kolik „Putinův stůl“ stál, si Pologna po letech už nepamatuje, ale jeho věrná kopie by podle něj nyní vyšla přibližně na 100 000 eur (2,4 milionu korun).

Vzdálenost, která Putina při jednání s jeho partnery ze Západu u stolu dělila, inspirovala internetové vtipálky. Mezi Putina a Macrona posadili například Ježíše se všemi apoštoly k poslední večeři, nechali mezi nimi tančit krasobruslaře, leštit led hráče curlingu, dali politikům do rukou badmintonové rakety nebo stůl prostě ještě více natáhli. 

Zdroje: