Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Covid v Česku ustupuje, karantény končí. Budou pomlázkové Velikonoce?

Covid v Česku ustupuje, karantény končí. Budou pomlázkové Velikonoce?
Žena ukazující negativní výsledek antigenního testu. | zdroj: Profimedia

Testy v pátek prokázaly 13 774 případů koronaviru, což bylo v pracovním dni nejméně za pět týdnů. Proti předchozímu pátku nakažených ubylo o víc než třetinu. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Koronavirus_infekce_mzcr.cz zdroj: koronavirus.mzcr.cz Graf si zvětšíte rozkliknutím.

Od sobotu se rozvolňují tato vládní protiepidemická opatření:

Izolace

● Z pěti na sedm dnů se prodlužuje doba, kterou musí nakažený strávit v izolaci.

● U jedinců bez příznaků covidu izolace končí po sedmi dnech, u lidí s příznaky dva dny poté, co příznaky odezní.

● Lidé s opakovaně pozitivním PCR test za kratší dobu než 30 dnů, do izolace nemusí

Karanténa

● Karanténa po „rizikovém kontaktu“ se ruší. Pokud ji ale už máte nařízenou, musíte v ní setrvat po dobu, kterou stanovili hygienici.

Testování zaměstnanců

● Firmy už nemusí provádět dvakrát týdně antigenní test zaměstnanců.

● Povinné testy (jednou týdně) platí pro zaměstnance i klienty zdravotnických lůžkových zařízení a sociálních služeb, kteří nejsou očkovaní nebo v posledním půl roce neprodělali covid.

Hromadné akce

● Kulturních a sportovních akcí se může zúčastnit až 500 stojících nebo 1000 sedících diváků. Pokud je kapacita v hledišti vyšší, může se nad tisíc sedadel obsadit jen polovina z nich.

● Dalších hromadných akcí (mimo kulturu a sport) se smí účastnit maximálně sto lidí. Omezení se ale netýká svateb, uzavření registrovaného partnerství nebo pohřbu.

Budou ‚necovidové‘ Velikonoce?

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že chce nejpozději 1. dubna uvolnit téměř všechna protikoronavirová opatření.  V menší míře, než dosud by podle něj mohly být povinné také respirátory.

Situace se lepší také v nemocnicích. Počet lidí hospitalizovaných s covidem se snížil o 526 na 3578 a o 20 na 248 klesl srovnání se čtvrtkem i předchozím pátkem počet covidových pacientů ve vážném stavu.

Reprodukční číslo, udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, se dva týdny drží pod hodnotou jedna, která signalizuje zpomalování epidemie.

Zdroje: