Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bouře Eunice bušila do Evropy. Videa zachytila její děsivou sílu

Bouře Eunice bušila do Evropy. Videa zachytila její děsivou sílu
Vlny narážející na maják Porthcawl ve Walesu. | zdroj: Profimedia

Atlantická bouře Eunice, která se v pátek přehnala přes západní Evropu a v noci na sobotu zasáhla i Česko, za sebou zanechala značné škody a mrtvé.

Vichr strhával střechy, vyvracel stromy z kořenů, komplikoval dopravu a přerušil dodávky elektřiny.  V Evropě je zatím evidováno 11 obětí přírodního živlu.

U jižního pobřeží Anglie, na ostrově Wight, naměřili vítr o rychlosti 196 kilometrů v hodině. Je to nejsilnější vítr, jaký byl kdy zaznamenán v Anglii zaznamenán.

V mnoha oblastech Británie i kontinentální Evropy vyzývaly místní úřady obyvatele, aby nevycházeli ven. Nebezpečí představovaly jak padající stromy, tak prudké poryvy větru.

V Londýně vichr roztrhal část střešního pláště víceúčelové O2 areny, která stojí uvnitř Dómu milénia – největší samostatně zastřešené stavby světa.

V kontinentální Evropě zaznamenali nejsilnější vítr na severu Německa. Bouře, nazývaná Němci Zeynep, přinesla vítr o rychlosti přesahující 140 kilometrů v hodině.

V Česku bylo v sobotu ráno po nočním vichru bez elektřiny přes 26 000 domácností. Hasiči zasahovali od půlnoci do sobotního poledne u 636 událostí souvisejících s větrem.

Vítr omezil provoz na železničních tratích. Před 11:00 vlaky kvůli překážkám na trati nejezdily na západě Čech.

Zdroje:
BBC, Twitter, HZS