Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Putin už o invazi na Ukrajinu rozhodl. Rusové chystají útok na příští dny, řekl Biden

Putin už o invazi na Ukrajinu rozhodl. Rusové chystají útok na příští dny, řekl Biden
Joe Biden informuje v Bílém domě o přístupu k situaci kolem Ukrajiny. | zdroj: Profimedia

Joe Biden je přesvědčený, že Vladimir Putin se už rozhodl pro vojenský vpád na Ukrajinu. Rusko podle amerického prezidenta chystá útok na příští dny, včetně útoku na ukrajinskou metropoli Kyjev.

„Máme pádné důvody se domnívat, že se ruské jednotky chystají zaútočit na Ukrajinu v následujícím týdnu, v následujících dnech,“ prohlásil Biden po pátečním telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, britským premiérem Borisem Johnsonem a dalšími představiteli Evropské unie a NATO.

Rusko shromažďuje několik týdnů obrovské množství vojáků u ukrajinských hranic. Vznáší požadavky na odchod aliančních jednotek ze zemí, které do NATO vstoupily po pádu železné opony a rozpadu Sovětského svazu, a chce záruky, že do aliance nevstoupí Ukrajina.

profimedia-0663569545 Satelitní snímek pořízený 18. února ukazuje vojenské stany a polní nemocnici, které stojí na Krymu. | zdroj: Profimedia

Ruský prezident i členové ruské vlády nicméně odmítají, že by Rusko plánovalo na Ukrajinu invazi.

Proruští separatisté v Donbasu v pátek ohlásili hromadnou evakuaci obyvatelstva do Ruska z obav před útokem ukrajinské armády. Ukrajinská diplomacie to odmítla jako dezinformaci a provokaci.

Biden také upozornil, že země NATO a Evropské unie koordinovaně přijmou ekonomické sankce vůči Rusku, pokud zaútočí.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov se chystají sejít 24. února v Evropě. Biden varoval, že jakákoli ruská vojenská akce před tímto datem by znamenala, že Rusko „zavřelo dveře diplomacii“.

Zdroje: