Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

MZV eviduje v Súdánu čtyři Čechy, jejich evakuace zatím není možná

MZV eviduje v Súdánu čtyři Čechy, jejich evakuace zatím není možná
V Súdánu bojuje armáda s povstalci z polovojenských Jednotek rychlé podpory | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zahraničí eviduje čtyři české občany v Súdánu. Velvyslanectví ČR v Káhiře, pod které Súdán spadá, je s nimi v přímém i nepřímém kontaktu prostřednictvím jejich vysílacích firem v Česku. Evakuace v tuto chvíli není možná, sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva Daniel Drake. 

Čtyři Češi jsou ale na evakuačním seznamu a ambasáda o možnostech evakuace jedná s členskými zeměmi Evropské unie.

V Súdánu od soboty bojuje armáda s povstalci z polovojenských Jednotek rychlé podpory (RSF). Kvůli špatné bezpečnostní situaci na letišti v hlavním městě Chartúmu ve středu rezignovaly na pokus evakuovat své občany Německo a Řecko. V Súdánu se nachází přes 1000 občanů států EU.

„Evakuace ze země není v tuto chvíli možná, boje stále probíhají a letiště jsou zavřená. Všichni čtyři čeští občané jsou na evakuačním seznamu a náš zastupitelský úřad o možnostech evakuace intenzivně jedná s členskými zeměmi EU,“ uvedl Drake.

„Na okraj dodám, že ministerstvo zahraničních věcí na svých webových stránkách varovalo před cestami do Súdánu již měsíce před zahájením současných bojů a důrazně doporučovalo odložit cesty na pozdější dobu,“ dodal mluvčí.

Ozbrojenci z RSF zaútočili na dvě nejvýznamnější letiště v zemi na začátku povstání v sobotu. Armáda později uvedla, že se jí podařilo obnovit kontrolu nad letišti. V okolí zařízení se ale stále bojuje, a to také za použití těžkých zbraní. O víkendu súdánské úřady uvedly, že letecký prostor nad zemí je uzavřen, protože chybí kontrola leteckého provozu.

Zdroje: