Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Západ nadále dováží ruskou ropu – jen „vypranou“ přes třetí země

Západ nadále dováží ruskou ropu – jen „vypranou“ přes třetí země
Ropná rafinérie v indickém Guváhátí | zdroj: Profimedia

Západní země, které převážně zakázaly dovoz ropy z Ruska, za rok od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu dovezly ropné produkty za 42 miliard eur (985,8 miliardy Kč) ze zemí, které naopak dovoz ruské ropy zvýšily. Země EU, Austrálie a většina ekonomicky vyspělých zemí G7 tak nadále nepřímo dovážejí ruskou ropu. Ve své zprávě na to ve středu upozornilo finské Středisko pro výzkum energií a čistého vzduchu (CREA).

Finské středisko ve zprávě uvádí, že země, které nadále dovážejí ruskou ropu, následně prodávají ropné produkty zemím, které zavedly sankce na ruskou ropu s cílem omezit příjmy Ruska z vývozu fosilních paliv. Nicméně země, které zavedly sankce, sice snížily dovoz ropy přímo z Ruska, zároveň ale skokově zvýšily dovoz rafinovaných ropných produktů od největších dovozců ruské ropy.

Podle CREA funguje pět zemí jako pračka ruské ropy pro státy, které naopak dovoz ruské ropy omezují. Jde o Čínu, Indii, Turecko, Spojené arabské emiráty a Singapur. Za rok od začátku invaze se objem dovozu ruské ropy do těchto zemí ve srovnání s předchozími 12 měsíci z doby před invazí zvýšil o 140 procent. Celková hodnota jejich dovozu za 12 měsíců činila 74,8 miliardy eur a na celkovém ruském vývozu ropy měly podíl 70 procent.

Vývoz ropných produktů z těchto pěti zemí podle zjištění studie od ruské invaze výrazně stoupl a hlavní podíl na tom mají právě země, které zavedly cenový strop na ruskou ropu. Vývoz pětice zemí do států, které zavedly cenový strop, se z hlediska hodnoty zvýšil o 80 procent a z hlediska objemu o 26 procent, což představuje navíc deset milionů tun. Do zemí bez cenového stropu na ruskou ropu se přitom objem vývozu ropných produktů z této pětice zemí zvýšil pouze o dvě procenta, což znamená o 2,9 milionu tun.

Evropská unie, která prohlašuje, že její sankce fungují a že snižují příjmy Ruska z vývozu fosilních paliv, je největším dovozcem ropných produktů z pětice zemí, ve kterých se podle CREA pere ruské ropa. Za 12 měsíců od invaze dovoz z uvedených zemí do EU činil 17,7 miliardy eur. Dovoz těchto ropných produktů ruského původu je přitom v rozporu s duchem sankcí EU.

Po EU je druhým největším dovozcem „vypraných“ ruských fosilních paliv Austrálie, která od invaze nakoupila produkty za osm miliard eur. Následují Spojené státy s nákupem za 6,6 miliardy eur, Británie s nákupem za pět miliard eur, dovoz do Japonska pak měl hodnotu 4,8 miliardy eur.

Ropné produkty, které tyto země dovážejí, jsou hlavně nafta, letecké palivo a topný olej.

Zdroje: