Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Súdánští pučisté vrátí do čela vlády svrženého premiéra, v ulicích se protestuje

Súdánští pučisté vrátí do čela vlády svrženého premiéra, v ulicích se protestuje
Podpis dohody mezi generálem Abdal Fattáhem Burhánem a súdánským premiérem Abdalláhem Hamdukem | zdroj: Profimedia

Nedávno svržený súdánský premiér Abdalláh Hamduk se postaví do čela nové úřednické vlády. Vyplývá to z dohody, kterou dnes podepsal s generálem Abdal Fattáhem Burhánem, strůjcem říjnového vojenského převratu.

Hamduk byl od konce října v domácím vězení, ode dneška mu však vojáci umožňují volný pohyb. Armáda podle dohody propustí také všechny další politické činitele, které zatkla po svržení Hamdukova kabinetu. Proti dohodě s vojáky protestovaly v ulicích súdánských měst tisíce lidí, v Chartúmu proti nim bezpečnostní složky nasadily slzný plyn.

Hamduk se dnes poprvé od svého sesazení objevil na veřejnosti při podpisu dohody v prezidentském paláci. Po Burhánově boku prohlásil, že dohoda umožní Súdánu pokračovat v přechodu k demokracii a ukončí prolévání krve mladých Súdánců. Ti již několik týdnů protestují v ulicích proti vládě vojenské junty. Od převratu při demonstracích zemřelo nejméně 15 lidí, uvádí místní asociace lékařů.

Nová vláda se bude řídit dohodou mezi civilisty a armádou uzavřenou v roce 2019. Na té se obě strany shodly po svržení dlouholetého autoritářského vůdce Umara Bašíra. Nový kabinet bude však nadále působit pod dohledem armády a není jasné, jaké mu vojáci propůjčí pravomoci.

Vlivná opoziční skupina, která organizuje většinu protestů, již po prvních zprávách o nové dohodě uvedla, že s takovým ujednáním nesouhlasí, a vyzvala k vyloučení armády z politického rozhodování a ke stíhání strůjců říjnového puče. Na dnešek pak svolala další demonstrace. Před prezidentským palácem se před podpisem dohody sešly tisíce lidí, které se bezpečnostní složky snažily rozhánět slzným plynem. Stovky lidí se shromáždily i v jiných súdánských městech.

Burhán zbavil Hamduka funkce 25. října a zatkl řadu jeho kolegů s tvrzením, že se v jeho kabinetu množily politické spory, kvůli nimž hrozilo nebezpečí občanské války. Pozorovatelé nicméně poznamenávají, že se rovněž blížil termín, kdy se měl Burhán vzdát výsadní pozice ve vládě ve prospěch civilistů, čímž by výrazně klesl jeho politický vliv.

Hamduk od převratu pobýval v domácím vězení, armáda však dnes podle jeho kanceláře odvolala vojáky, kteří dohlíželi na to, aby svoje bydliště neopustil.

Přechodná vláda měla podle původní dohody mezi armádou a civilisty z roku 2019 dovést zemi k volbám v roce 2023 a Burhán již dříve prohlásil, že hodlá tento termín dodržet.

Převrat v Súdánu ostře kritizovala OSN a západní země v čele s USA. Zahraniční lídři také vyjadřovali nesouhlas s tvrdým postupem bezpečnostních složek proti demonstrantům. Podle nejmenovaných zdrojů agentury AP hráli diplomaté OSN, Spojených států a dalších mocností klíčovou roli při vyjednání dnes oznámené dohody. 

Zdroje: