Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Muslimky se na plovárně dožadují plavčic, mužský personál odmítají

Muslimky se na plovárně dožadují plavčic, mužský personál odmítají
Muslimky na plovárně Loretto ve Freiburgu | zdroj: Profimedia

Když už jsme na čistě dámské plovárně, tak také chceme, aby byla opravdu výlučně dámská, volají muslimské návštěvnice koupaliště Loretto v německém Freiburgu. Nelíbí se jim, že tu kolem bazénu obcházejí plavčíci, a vehementně se prostřednictvím petice domáhají pouze ženského personálu. Snad jako by zapomněly, že nové opatření je především reakcí na jejich nevhodné chování, nepořádek a výtržnosti, kterými tu loni otravovaly život ostatním návštěvnicím.

Loretto ve Freiburgu v Bádensku-Württembersku je nejstarší rodinnou plovárnou v Německu. Funguje od roku 1841 a její zvláštností je právě to, že vedle rodinné části nabízí také oddělenou, čistě ženskou sekci s venkovními bazény – jako jediná v Německu. Ženská část byla zřízena v roce 1886 a je ze všech stran obehnána zdmi, keři a převlékacími kabinkami. Plovárna není vyhřívaná. funguje tedy jen od května do září.

Po celé roky to mezi návštěvnicemi plovárny Loretto klapalo bez problémů a snášely se bez ohledu na vyznání. To se změnilo loni v létě, kdy se sem začaly houfně sjíždět muslimky z Francie, většinou hromadně v autobusem. Narůstaly konflikty mezi skupinami návštěvnic a nezůstalo jen u sprostých nadávek. Kolikrát se strhly i rvačky, které musela řešit policie. Většinou šlo o malichernosti, třeba že se některá z dam moc dlouho sprchuje. Jindy to ale bylo vážnější, třeba že muslimky nechaly děti vykonávat velkou potřebu přímo na trávníku u bazénu. Francouzky navíc dělaly vesměs rámus a nepořádek, což odradilo řadu pravidelných návštěvnic z Německa, které sem prostě přestaly chodit.

Švýcaři francouzské muslimky vypoklonkovali, dámy se přesunuly do Německa

Důvod, proč Francouzky zaplavily německou plovárnu, je jednoduchý. Ještě do předloňska totiž jezdily na dámské koupaliště Fraueli v nedaleké švýcarské Basileji, které ovšem zpřísnilo návštěvní řad – z velmi podobného důvodu. Zakázalo třeba přístup dětem (s výjimkou kojenců) a nařídilo koupání jen ve vhodném, a k tomu určeném úboru. Tedy buď nahoře bez, ve dvoudílných či jednodílných plavkách, anebo v klasických burkinách. Zakázalo koupání v širokých burkinách, které přišly v posledních letech do módy v arabských zemích a které se prakticky neliší od běžného oblečení. Francouzky tu rovněž vyvolávaly konflikty s ostatními návštěvnicemi a mužským personálem a pořádaly na trávníku pikniky s houfem dětí, aniž by vůbec vlezly do vody. Blokovaly tak místo návštěvnicím, které marně stepovaly před zavřenou bránou přeplněného koupaliště - mimochodem také jediného ženského ve Švýcarsku.

Ve Francii žije podle odhadu až devět milionů muslimů a podle některých studií by zde do poloviny století dokonce mohli muslimové tvořit většinu obyvatelstva. Jde o největší muslimskou minoritu v západní Evropě.

profimedia-0297774372

Freiburská plovárna Loretto se zřejmě řídí jednoduchým heslem: Když nemáme při zahájení koupací sezony problémy, zaděláme si na ně sami. Vedle plavčic totiž zaměstnává od letošní sezony oficiálně i plavčíky, což je pro muslimky naprosto nepřijatelné. Požadují, aby mužský personál od bazénů laskavě zmizel.

Na dámské plovárně sice v praxi muži pracovali i v minulosti, před několika týdny to ale bylo výslovně zakotveno v novém návštěvním řádu. Ten je bezprostřední reakcí na loňské léto, kdy se muslimky dožadovaly nahlédnutí do rozpisu služeb. Chtěly totiž vědět, kdy mají službu plavčice.

Na stranu muslimek se teď prostřednictvím petice přidaly i nemuslimky a další obyvatelé Freiburgu. Podle nich je nová směrnice diskriminační, protože vědomě vylučuje muslimky z řad návštěvnic plovárny. Zajistit klid a pořádek jen prostřednictvím dohledu mužského personálu je prý "hluboce reakcionářské a sexistické". Pod peticí se zatím shromáždilo přes 600 podpisů. Aby se jí musela zabývat městská správa, jsou jich celkem potřeba dva tisíce.

Autoři petice navrhují dokonce i řešení, jak čelit loňským konfliktům. Třeba sem v některé dny pouštět jen ženy z Freiburgu a okolí, zavést věková omezení, zakázat vstup v případě porušení pravidel nebo dočasně zavřít plovárnu při přeplnění. Každopádně petice požaduje vyloučení mužského personálu nebo alespoň informaci o tom, kdy jsou a kdy nejsou muži na koupališti přítomni.

Plovárnám vadí burkini, hluk, nepořádek a neukázněné děti

Vedení plovárny se brání, že mužský personál tu fungoval vždy a nikdy to nikomu nevadilo. K zaměstnání plavčíků totiž prý neexistuje alternativa, protože v Německu není dostatek příslušného ženského personálu. Jedinou změnou je tedy nový návštěvní řád, který prý bylo nutné upravit kvůli "novým skupinám návštěvnic" a výslovně v něm zakotvit některé naprosté samozřejmosti. Třeba že se nemá nad bazénem jíst nebo že se nemá skákat do vody v oblečení. To všechno bylo vypracováno v osmi jazycích a doplněno piktogramy.

Plovárna Loretto doufá, že petice nakonec neuspěje. Už zkrátila otevírací dobu a nyní by měla brát ohled na stížnosti několika málo neukázněných návštěvnic? Obává se, že nebude trvat dlouho, a unikátní koupaliště vezme po 131 letech existence za své a bude muset zavřít navždy.

profimedia-0339602212 Plavčík na koupališti Loretto ve Freiburgu | zdroj: Profimedia

Problémy s muslimskými návštěvnicemi plováren samozřejmě nemají jen v Německu nebo Švýcarsku, ale i v sousední Francii, Rakousku i jinde. Důvody jsou většinou hygienické a trnem v oku bývají provozovatelům hlavně burkini. Tento koupací úbor je určen pro muslimské ženy, jimž islám nedovoluje odhalovat se na veřejnosti. Provozovatelé ale tvrdí, že burkini neodpovídají hygienickým předpisům, podle nichž se v bazénu nesmějí lidé koupat v oblečení. Rozhodnutí nesouvisí s islámem: Burkini nejsou žádné islámské plavky a v koránu o nich není ani slovo, namítají odpůrci.

Zdroje:
Vlastní, Die Welt, Focus, SWR