Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Mladíka zabily pět dní staré těstoviny. Syndrom smažené rýže děsí veřejnost ještě dnes

Mladíka zabily pět dní staré těstoviny. Syndrom smažené rýže děsí veřejnost ještě dnes
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Dvacetiletý student z Belgie snědl pět dní staré těstoviny ve snaze ušetřit peníze a čas, za což zaplatil svým životem. K tomuto incidentu došlo v roce 2019 a byl svého času silně medializován; stále však rezonuje na internetu a vyvolává u veřejnosti i expertů obavy ještě dnes.

Čtyři roky stará zpráva o smrti bruselského mladíka se znovu objevila na sociální síti TikTok. Student angličtiny skladoval těstoviny v potravinových krabičkách, které z nepochopitelných důvodů neumístil do lednice. Po pěti dnech si předpřipravené špagety ohřál a snědl, přičemž hned po jídle si šel zasportovat.

Za půl hodiny ho ale překvapily silné bolesti břicha a hlavy. Jakmile se vrátil domů, začal zvracet. Nevyhledat okamžitou lékařskou pomoc se mu stalo osudným. Místo toho šel nevolnost zaspat a již se neprobudil.

Mladíka našli mrtvého v posteli jeho rodiče. Zemřel ve čtyři hodiny ráno, přesně deset hodin po konzumaci pokrmu. Pitva potvrdila úmrtí na selhání jater a akutní zánět slinivky, napsal tehdy list New York Post.

I přes známost tohoto případu o něm stále mnoho lidí neví, lékaři proto šíří na sociálních sítích osvětu. Server BuzzFeed upozornil na video lékaře v oblasti urgentní medicíny Dr. Joa na TikToku, který v něm vysvětlil, co se studentovi stalo.

Jídlo vždy urychleně do lednice

Jedná se o takzvaný „syndrom smažené rýže“, otravu jídlem způsobenou bakterií Bacillus cereus. „Tato bakterie se přirozeně vyskytuje v potravinách, které dlouho ležely v pokojové teplotě,“ vysvětlil lékař.

profimedia-0102151696 Bacillus cereus | zdroj: Profimedia

V chladnoucích pokrmech, jako je smažená rýže, vystavených pokojové teplotě, produkuje bakterie škodlivé toxiny způsobující příznaky jako zvracení, průjem nebo křeče v břiše. Objevují se několik hodin po požití jídla a trvat mohou až 24 hodin.

Při takových příznacích po užití špatně skladovaného pokrmu doporučuje Dr. Joe okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. A ačkoli je smrt v takových případech spíše vzácná, několik úmrtí již zaznamenáno bylo. Jedinou prevencí je správně skladovat jídlo.

Dr. Joe vysvětlil, že na druhu rýže či těstovin nezáleží. Bacillus cereus se totiž může šířit nejen ve smažené rýži, ale i v různých škrobových potravinách a například i v celozrnných nebo zeleninových nudlích a dalších pokrmech.

Důležité je mít na paměti dobu a teplotu, při níž potraviny skladujeme. Bakterii se daří v teplotním rozmezí mezi čtyřmi až 48 stupni. Hotové jídlo by obecně nemělo být mimo lednici déle než dvě hodiny, v horkém počasí hodinu, upozornil Dr. Joe.

Zdroje: