Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Politická korektnost je nemilosrdná: Tentokrát se bude přejmenovávat ptactvo

Politická korektnost je nemilosrdná: Tentokrát se bude přejmenovávat ptactvo
Lesňáček čepičatý se v angličtině přídomkem „Wilsonův“ už dlouho pyšnit nebude | zdroj: Profimedia

Americká ornitologická společnost usoudila, že nebozí opeřenci nemohou nést jména lidí s rasistickou minulostí. Přejmenuje proto desítky druhů ptáků, u nichž lidská jména nahradí názvy vycházejícími z jejich stanovišť či vlastností. Cílem je prý vytvořit inkluzivnější prostředí pro příznivce pozorování ptactva.

„Zvyk exkluzivního pojmenovávání se rozvinul v 19. století, kdy bujela i misogynie a rasismus, a dnes už nefunguje. Nastal čas, abychom tento proces změnili a soustředili se na samotné ptáky, jak by to také mělo být,“ uvedla šéfka Americké ornitologické společnosti (AOS) Judith Scarlová.

Někteří opeřenci v USA a Kanadě nesou jména po svých objevitelích nebo přírodovědcích, přičemž někdy může jít o lidi s kontroverzní minulostí nebo rasistickými názory. Podle ornitologů nastal čas, aby druhová jména ptáků byla zcela neutrální, neodkazovala na konkrétní osoby, vycházela ze skutečnosti a ptáka lépe charakterizovala, napsal server BBC.

AOS se chystá přidělit nová jména zhruba 70 až 80 ptačím druhům. Konkrétně se chystá například na drobného žlutě zbarveného lesňáčka čepičatého, který nese v angličtině jméno lesňáček Wilsonův podle přírodovědce Alexandera Wilsona. Stejný osud čeká i bekasinu otavní, které se ve Spojených státech říká bekasina Wilsonova.

Audubon vydržel

Některá kontroverzní jména ornitologové upravili už dříve - například v roce 2020 odstranili referenci na jméno konfederačního generála Johna McCowna u jednoho z druhů strnadů. Ten nově získal druhové jméno silnozobý, které odkazuje na jeho fyziognomii.

Naopak organizace na ochranu ptáků National Audubon Society (NAS) se počátkem roku rozhodla ponechat si svůj název i přes sílící snahy o jeho změnu. James John Audubon byl totiž sice slavný americký přírodovědec a ilustrátor, ale vlastnil také otroky a zastával „škodlivé postoje vůči černochům a původním obyvatelům“, přiznala NAS. Nakonec však dospěla k názoru, že její název reprezentuje mnohem více než jen práci jednoho člověka – totiž lásku k ptákům a přírodě a nestranný přístup k její ochraně.

Zdroje: