Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

I přerušované sezení více než deset hodin denně zvyšuje riziko demence

I přerušované sezení více než deset hodin denně zvyšuje riziko demence
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Starší dospělí, kteří sedí každý den více než deset hodin, mají zvýšené riziko demence a nezáleží na tom, jestli jde o dlouhé sezení v kanceláři nebo přerušované sezení v hromadné dopravě či před obrazovkou.

Sedavý životní styl je podle odborníků škodlivější než tabák. Přispívá ke vzniku kardiovaskulárních chorob, vysokého krevního tlaku, cukrovky a vysokého cholesterolu. Sezení činí náš organismus „líným“ a orgány fungují hůře, což zvyšuje rizika jejich onemocnění - včetně rozvoje rakoviny. Netýká se to pouze starších, ale i mladých lidí. Ti většinu dní vysedávají u videoher a jezdí hromadnou městskou dopravou, místo aby více chodili pěšky.

Čtyřicet minut fyzické aktivity přitom může vyvážit deset hodin sezení každý den, zjistili již dříve vědci. Sezení po tuhle dobu ovšem může podle studie publikované v časopise JAMA zvýšit rizika demence. Nezáleží přitom na tom, jestli sedíte dlouhé hodiny, nebo mezitím vykonáváte fyzickou aktivitu. Riziko demence se zvyšuje v obou případech stejně.

„Byli jsme překvapeni, když jsme zjistili, že riziko demence se začíná rychle zvětšovat po deseti hodinách strávených sezením každý den bez ohledu na to, jak se čas strávený sezením nashromáždil,“ cituje deník The National Gena Alexandera, jednoho z autorů práce.

Američtí vědci použili ke své studii data od téměř 50 tisíc lidí ve věku šedesáti a více let registrovaných v online zdravotní databází britské biobanky. Tito lidé, jejichž pohybové návyky sledovali šest let, na začátku studie demencí netrpěli.

Omezte sedavý způsob života, jak jen to jde

Účastníci studie nosili na zápěstí akcelerometry pro zaznamenávání pohybu během běžného dne. Data získaná z akcelerometrů pak vědci analyzovali algoritmem strojového učení, který pomohl s klasifikací chování na základě různé intenzity fyzické aktivity. Studie rovněž brala v potaz věk, pohlaví, vzdělání, rasu a etnickou příslušnost, chronické nemoci, genetiku, životní styl - včetně pití alkoholu, kouření, fyzické aktivity (například cvičení) - a duševní zdraví.

Demence se v průběhu studie rozvinula u 414 osob. Podle vědců to souviselo se sedavým životním stylem. Lidé, kteří seděli méně než deset hodin denně, však tohle zvýšené riziko neměli, napsal list The Independent. „Mnozí z nás znají běžnou radu, že máme přerušit sezení tím, že se každou půlhodinu projdeme. Jakmile však vezmeme v úvahu celkovou dobu strávenou sezením, na délce jednotlivých časových úseků, kdy sedíme, příliš nezáleží,“ vysvětlil další z autorů práce David Raichlen.

Tým uvedl, že jsou zapotřebí další výzkumy pro zjištění toho, zda naopak pomáhá snižovat riziko demence fyzická aktivita. Vyznění studie je ale už teď zřejmé – omezit sedavé chování, jak jen to životní situace dovolí.

Zdroje: