Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Matky zuří, zasáhla je internetová šťára

Matky zuří, zasáhla je internetová šťára
Fakta nikdy nebyla silnou stránkou Naštvaných matek, které na sebe na internetu často upozorňovaly sdílením falešných zpráv, hoaxů a výmyslů hraničících s konspiračními teoriemi. | zdroj: Profimedia

Hnutí Naštvané matky je ještě naštvanější. Postaral se o to Facebook svými čistkami. 

Společnost Facebook zakročila proti kontroverznímu spolku Naštvané matky, který již přes tři roky čeří vody českého internetu.

Nejvýraznější sociální síť již delší dobu informovala o tom, že se bude snažit bojovat proti falešným zprávám, konspiračním teoriím, hoaxům a šíření nenávisti. V rámci toho tak od víkendu byly zablokovány a smazány účty spojené s hnutím, které se od začátku roku 2015 formovalo kolem hlavní "naštvané matky" Evy Hrindové.

Původně v neděli zmizela hlavní facebooková stránka Naštvaných matek, která měla na sociální síti více než čtyřicet tisíc "fanoušků" a dle Hrindové, jež se proti smazání na jiných kanálech ihned ohradila, i miliónový dosah. Šéfka Naštvaných matek si rovněž postěžovala, že do propagace smazané stránky byly vloženy desetitisíce.

Po hlavní stránce z Facebooku zmizelo i její menší dvojče pojmenované anglicky Angry mothers, které se Hrindová a spol. rozhodla využít jako novou hlavní stránku. To však nevydrželo ani dva dny. V úterý ze sociální sítě zmizel i samotný veřejný profil Evy Hrindové.

Noc dlouhých banů

Na Twitteru, kde má stále funkční účet, "naštvaná matka" celou věc přirovnala k noci dlouhých nožů. Tedy k vnitřní čistce v nacistickém Německu, kdy se především jednotky SS násilně zbavily nepohodlného velení v SA.

Těžko říct, jestli si Hrindová uvědomuje, že se touto poněkud groteskní historickou paralelou přirovnala k paramilitantní nacistické organizaci. Nebo je i možné, že se ve svém naštvání trochu sekla a spletla si noc dlouhých nožů s křišťálovou, případně bartolomějskou nocí.

Ostatně fakta nikdy nebyla silnou stránkou Naštvaných matek, které na sebe na internetu často upozorňovaly sdílením všemožných neověřených a lehce vyvratitelných zpráv, hoaxů a výmyslů hraničících s konspiračními teoriemi - ať už se jednalo o uprchlickou krizi, o islám nebo o údajnou škodlivost očkování.

Matky proti všem

Naštvané matky vznikly v únoru 2015, když Eva Hrindová, tehdy spojená především s dnes již prakticky zapomenutým xenofobním hnutím Islám v ČR nechceme (IVČRN), napsala na svůj blog text pod názvem "Naštvané matky - spojme se!" a začala vedle IVČRN budovat paralelní hnutí spíše vystrašených než naštvaných žen ve středních letech.

Zatímco čistě protimuslimské IVČRN vyšumělo poté, co bublina kolem migrační krize splaskla a v Česku jsme se žádné záplavy migrantů nedočkali, tak Naštvané matky přežily. Zaměřily se totiž na více témat, než jen na nenávist vůči jiným náboženstvím.

Hnutí se hojně vymezuje proti lidem, kteří nejsou heterosexuálně orientováni, a označuje je za "porouchané". Se svou xenofobií občas míří i na Romy. Rovněž laškuje s alternativní medicínou a ezoterikou, vymezuje se tak například proti povinnému očkování a podobně.

Celkově Naštvané matky zastávají přehnaně konzervativní názory a jejich rétorika je značně podobná kontroverzní SPD Tomia Okamury.

Nenávist a cenzura

Kvůli své pochybné internetové aktivitě byly Naštvané matky v čele s Hrindovou často terčem kritiky a výsměchu. Velké haló třeba způsobilo, když se Hrindová velmi nevhodně pustila do rakovinou trpící a dnes již zesnulé aktivistky Lucie Bittalové, která byla spojena s iniciativou HateFree Culture.

Předsedkyně Naštvaných matek tehdy svým alternativním pohledem na medicínu zkritizovala kampaň Měsíc raka, kterou Bittalová nabádala další lidi k prevenci proti rakovině. Dále se Hrindová rovněž dost nevybíravě vyjádřila, že Lucie Bittalová si za svou nemoc může vlastně sama, protože "vysílá špatnou energii".

Loni zase například na sociálních sítích Naštvané matky rozpoutaly štvavou kampaň, která prakticky vyzývala k lynči advokátky Radky Korbelové Dohnalové, jež právně zastupovala muslimskou studentku somálského původu ve sporu se střední školou.

Upřímně řečeno je vlastně velmi překvapivé, že Facebook proti problémovému hnutí, které jasně šíří nenávist a falešné zprávy již od svého vzniku, nezakročil mnohem dříve.

Absurdní jsou rovněž pobouřené reakce na smazání stránek nejen z řad Naštvaných matek, ale i jejich příznivců, jako je například hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který se jich na Twitteru zastal. Naštvaně a vášnivě mluví o cenzuře, nástupu totalitních praktik a zamlčování pravdy.

Vzhledem k tomu, že Facebook je soukromá společnost, která má nastavena svá pravidla, s jejichž dodržováním musí uživatel při zakládání účtu souhlasit, tak asi těžko můžeme mluvit o cenzuře, když ze sociální sítě mizí obsah, který její předem proklamovaná pravidla porušuje.

Kdo ví, co si teď Naštvané matky počnou. Možná se rozhodnou k velké migraci na ruskou obdobu Facebooku VKontakte, kam se v poslední době rádi hrnou čeští rádoby vlastenci a komunisté vzhlížející směrem na východ.

Zdroje:
Vlastní