Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Lež jako Trumpova věž: O kompru jsme s Rusy nejednali

Lež jako Trumpova věž: O kompru jsme s Rusy nejednali
Donald Trump Jr. ve výtahu Trump Tower | zdroj: Profimedia

Slyšeli jste tuhle pohádku? Donald Trump nevěděl, že v jeho newyorském mrakodrapu se Donald junior, jeho zeť a šéf kampaně setkali s Ruskou, aby sehnali kompromitující informace na Hillary Clintonovou.

Politika může být tuze špinavé řemeslo. Shánět dokumenty očerňující protivníka v ní nebývá až tak neobvyklé. Pro někoho to může být rutinní práce, které Američané říkají "business as usual".

Záleží však také na tom, od koho kompromitující dokumenty berete, zda ho znáte. A pokud jste třeba Američan a dostanete nabídku na kompro od ruské vlády, nebo vůbec od Rusů, je to na pováženou. V takovém případě by měl řádný občan kontaktovat federální policii (FBI).

Zásah cizí mocnosti do voleb nejenže není fér, ale je v rozporu s federálním zákonem. Američtí kandidáti nemohou přijímat dary nebo příspěvky ze zahraničí. Za příspěvek přitom zákon pokládá nejen finance, ale i služby včetně informací. (Legální rozbor zde.)

rodině Donalda Trumpa a v jeho týmu však platí jiný zákon: Každá munice proti politické konkurenci je dobrá, a k tomu, abych ji získal, se mohu spolčit s kýmkoli.

Hon na čarodějnice?

Donald Trump dosud tvrdil, že on a jeho lidé Rusy s cílem získat kompro na Hillary Clintonovou nikdy nekontaktovali. Zprávy, které to zpochybňovaly, označoval za falešné (fake) a média, která je zveřejňovala, za nečestná (dishonest).

Teď ale vyšlo najevo, že lhal. Jeho nejstarší syn Donald junior, v Americe označovaný prostě Junior, chtěl od ruské lobbistky získat kompro na Hillary. A tak prezident obrátil list a začal tvítovat jiný příběh – "Je to největší hon na čarodějnice americké historie. Smutné."

Čarodějnice (a čarodějové) však v tomhle příběhu nejsou smyšlené (smyšlení). Figuruje jich v něm hned několik. Sešli se loni v červnu, během kampaně k prezidentským volbám v 25. patře Trump Tower v New Yorku.

Junior si tam dal schůzku s Natalií Veselnickou, právničkou s vazbami na Kreml, která mu předtím slíbila kompromitující informace na soupeřku jeho otce v souboji o Bílý dům. A na schůzku dorazil i Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší ředitel Trumpovy kampaně Paul Manafort.

Nakonec (podle výpovědi Juniora) vyšlo najevo, že právnička žádné kompro nemá. Patrně si vymýšlela, chtěla se dostat do blízkosti možného prezidenta, aby lobbovala proti zákonu Magnickij, který několika ruským představitelům zmrazil konta u amerických bank a zakázal jim vstup na americkou půdu. Rusové na něj reagovali zákazem adopcí ruských dětí americkými páry

Veselnická a demokratický kongresman Ronald Dellums lobbovali za to, aby byl Magnického zákon zrušen a americké páry opět mohly ruské děti adoptovat. 

Takže bouře ve sklenici vody? Ne tak docela.

Dychtil po kompru

Deník New York Times se dostal k mailům, které si Donald junior vyměňoval s PR manažerem Robem Goldstonem, zprostředkovatelem schůzky. Goldstone nabízel setkání s "právničkou ruské vlády".

Z mailů vyplývá, že prezidentův syn dostal nabídku, jejímž cílem je očernit Hillary a pomoci jeho otci k prezidentství. "Pokud by to bylo, jak tvrdíte, líbilo by se mi to," psal Goldstoneovi prezidentův syn.

Jasný důkaz, že Junior a další lidé z Trumpova okolí neměli zábrany konspirovat s Ruskem. A nic na tom nemění ani možnost, že schůzka mohla být léčkou.

profimedia-0298078455 Donald Trump se synem | zdroj: Profimedia

"Šokující kriminální spiknutí," řekl k postupu Trumpova týmu Jens David Ohlin, děkan prestižní právnické univerzity Cornell Law School v rozhovoru s deníkem pro Washington Post.

Trumpův štáb argumentuje tím, že kompromitující informace na politického protivníka patří do "výzbroje" volebních týmů. Z minulosti jsou však známé i opačné příklady. Když štáb demokratického kandidáta na prezidenta Ala Gorea v roce 2000 dostal od neznámého zdroje dokumenty se špínou na republikána George Bushe mladšího, informace nepoužil a předal je FBI. A stejně postupoval i štáb republikána George Bushe staršího o osm let dřív, když se k němu dostalo kompro na demokrata Billa Clintona.

Rozdíl mezi zmíněnými případy a postupem Juniora je o to propastnější, že prvorozený prezidentův potomek jednal o špíně na politickou konkurentku s občanem cizího státu. "Hm, Juniore, pracoval jsem už pro víc než sto kampaní a tohle je poprvé, co slyším, že se někdo setkal se zahraničním protivníkem USA, aby získal kompro," tvítoval Mathew Dowd, politický konzultant, jeden z manažerů kampaní republikána Bushe mladšího.

Sesadit prezidenta?

Donald junior v televizi FOX News tvrdil, že jeho otec o schůzce nevěděl a že ho o ní ani zpětně neinformoval. Tomu lze sotva věřit. Že by byly kontakty mladého Trumpa a dalších lidí z okolí nynějšího prezidenta s Rusy tak běžné?

Šéf právního výboru senátu Chuck Grassley už Juniorovi zaslal dopis s výzvou, aby se dostavil ke slyšení. Dá se nicméně předpokládat, že Trumpův syn to ustojí a otce bude krýt.

Kalifornský poslanec, demokrat Brad Sherman, na jeho výpověď nečekal a ve středu v kongresu podal návrh, aby byl proti jeho otci zahájen impeachment, ústavní žaloba, na jejímž základě může kongres prezidenta odvolat. Sherman viní Trumpa, že maří spravedlnost a blokuje vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby. 

Sesazení prezidenta však není na pořadu dne. Voliči, kteří Trumpa vyslali do Bílého domu, ho podle průzkumů neopustili a republikánští kongresmani proti nim nepůjdou. Kdyby se však Trumpovi skalní od svého idolu začali odvracet…

Příští rok jsou v Americe doplňovací volby do kongresu a republikáni mají být z čeho nervózní. Za Trumpem se ještě táhnou aféry spojené s zejména s ruskými kontakty Paula Manaforta nebo Michaela Flynna.

Teď do toho přibyl Donald junior a republikáni se mohou obávat i dalších kostlivců, kteří prezidentovi vypadnou ze skříně. Je jasné, že pokud by se stal Trump pro republikánské poslance a senátory přítěží a ohrožoval jejich zvolení, byly by Trumpovy dny v Bílém domě sečteny.

A nakonec bonmot

Na závěr se patří chmurný případ rozsvítit, třeba nějakým bonmotem.

Na internetu jsem našel uštěpačnou, ale výstižnou poznámku Maxe Boota, experta prestižní Rady pro zahraniční vztahy. Boot (také republikán!), v televizi MSNBC popisuje rozdíl mezi Trumpem a Ronaldem Reaganem, ke kterému se nynější prezident hlásí.

Boot pravil: V čem se liší přístup Donalda Trumpa vůči Rusům od "východní" politiky Ronalda Reagana? Republikán Reagan vyzýval sovětského vůdce: "Pane Gorbačove, strhněte tu (berlínskou) zeď!" Republikán Trump vyzýval Putina a jeho věrchušku: "Pomozte nám zbourat Hillary (Clintonovou)!"

Zdroje:
Vlastní