Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Hvězdné války na chodníku slávy: Vandalové proti čističům

Hvězdné války na chodníku slávy: Vandalové proti čističům
Oprava Trumpovy hollywoodské hvězdy rozbité v říjnu 2016 | zdroj: Profimedia

Hvězda se jménem Donalda Trumpa, která se stala součástí hollywoodského chodníku slávy dávno před tím, než se magnát stal americkým prezidentem, dostává v posledních měsících pořádně zabrat. Nejen od vandalů, ale i od turistů. Jednou ji znečistí, podruhé polepí nálepkami, loni ji umělec Plastic Jesus obehnal miniaturní zdí s ostnatým drátem v narážce na americko-mexickou hranici a v říjnu ji dokonce jeden muž převlečený za stavebního dělníka rozmlátil palicí a krumpáčem. A kdo nemá odvahu nebo žaludek na to, aby ničil, ten si alespoň plivne.

Nicméně hvězda vždy znovu zazáří v plné kráse díky dobrovolníkům z řad Trumpových stoupenců. "Když nemáte úctu k hvězdě, nemáte úctu k vlasti," říká jeden z nich. Velkou mediální pozornost vyvolala například studentka Makennu Greenwaldovou, která před několika dny na Twitter umístila snímky, jak hvězdu čistí. A jak to tak bývá, následovaly souhlasné i nenávistné reakce. 

Plivne si i Darth Vader

"Když jsem to dělal posledně, plivl na mě chlápek v kostýmu Darth Vadera," stěžuje si Steve Gonzales, který právě čistí Trumpovu hvězdu. "Dokonce jsem viděl lidi, jak na ni močí nebo jak na ni lijí pivo. Je to hnus," stěžuje si, zatímco se kolem něj shromažďuje hlouček lidí. Přihlížejí tomu, jak myje dlaždici vodou a mýdlem, osuší ubrouskem a namaže vazelínou, aby utěsnil praskliny, jimiž dovnitř protéká voda.

Zářivá čistota ale vydržela jen pár vteřin. Pak přiběhl asi desetiletý chlapec a se zabučením hvězdu pořádně podupal. Přijel sem s rodiči na výlet, stejně jako další turistka z New Yorku, která krátce po něm vyjádřila své politické stanovisko tím, že nalila na hvězdu kelímek limonády. Po ní přiběhl další muž, sedl si nad hvězdu na bobek a naznačoval konání velké potřeby. Jeho společníci se neudrželi smíchy a navrch mu zatleskali. "A tak to máte pořád dokola: drhnutí, sušení, dupání, plivání…. a zase celé od začátku," stěžuje si Gonzales.

profimedia-0336361263 Polepená Trumpova hvězda na chodníku slávy | zdroj: Profimedia

Studentka vyčistila hvězdu a stala se hvězdou sociálních sítí

Makenna svým tweetem především upozornila na nekonečnou bitvu mezi vandaly a čističi. Trumpova hvězda se zkrátka stala novým magnetem pro turisty – dokonce i pro ty, které ve skutečnosti odpuzuje. Když už s ní nic ošklivého neprovedou, alespoň se u ní vyfotí se vztyčeným prostředníčkem.

Trumpovi stoupenci na témže místě naopak ukazují vztyčený palec. Ty, kdo hvězdu poškozují, označují vesměs za globalisty, kteří nesdílejí tradiční americké hodnoty. "Když nejsou u moci, chovají se jako malé děti," kroutí nevěřícně hlavou jeden z Trumpových voličů. Vybít si zlost na kusu kamene je zřejmě něco na způsob liberální terapie. Zkrátka si uplivnou a hned se jim uleví.

Hollywoodský chodník slávy vznikl v roce 1960. Na třech kilometrech tu je přes 2600 hvězd, které se udělují za zásluhy v oblasti filmu, hudby, televize, rozhlase i divadla, přičemž je mohou získat i fiktivní postavy. Ročně tuto atrakci navštíví kolem deseti milionů turistů.

Donald Trump obdržel 2327. hvězdu na chodníku 16. ledna 2007 za reality show The Apprentice. Její účastníci v ní soutěžili o získání místa v některé z Trumpových firem. On sám se v roce 2003 se stal výkonným producentem a moderátorem soutěže. Společně s Ronaldem Reaganem je jediným americkým prezidentem, který hollywoodskou chodníkovou hvězdu získal.

profimedia-0334203784 Hvězda Donalda Trumpa na hollywoodském chodníku slávy | zdroj: Profimedia

Bude Washington posílat volební urny do Moskvy?

Americký prezident má ale teď jiné starosti než svou hollywoodskou hvězdu. Nejrůznější americké instituce stále řeší jeho možné vazby na Rusko a údajné zásahy Moskvy do amerických prezidentských voleb. To přiživil i hamburský summit G20, v jehož rámci se Trump v pátek poprvé ve funkci prezidenta sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Pán Kremlu během setkání důrazně popřel, že by Moskva jakkoli do voleb v USA zasahovala. Trump přitom jasně neřekl, zda tomuto tvrzení věří. Ruská strana nabyla dojmu, že Putinovo ujištění akceptoval, zatímco americký ministr zahraničí Rex Tillerson jen vyhýbavě prohlásil, že nevěří, že se USA a Rusko někdy shodnou na tom, co se skutečně stalo.

Zdá se tedy, že Trump autokratovo prohlášení nadřadil zjištěním šestnácti amerických tajných služeb, čímž vlastně Putina nepřímo očistil. Však také ruský prezident náležitě využil příležitosti a vrátil se na scénu se vší parádou – navzdory sankcím a diplomatické izolaci, které následovaly po ruské invazi na Krym v roce 2014 a trvají dodnes. A máme-li věřit Trumpovi, budou trvat i nadále, dokud se nevyřeší syrský a ukrajinský problém.

Oba státníci také diskutovali o možném vytvoření jednotky zaměřené na kybernetickou bezpečnost, za což si Trump následně doma vysloužil pořádnou kritiku. "Spolupráce s Putinem na jednotce pro kybernetickou bezpečnost je jako spolupráce s Asadem na jednotce chemických zbraní," prohlásil republikánský senátor Marco Rubio.

"Není to nejhloupější nápad, jaký jsem kdy slyšel, ale má to k tomu dost blízko," řekl další republikánský senátor Lindsey Graham. "To už bychom rovnou mohli poslat naše volební urny do Moskvy," dodal demokratický kongresman Adam Schiff, který je členem výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby.

Význam historické schůzky obou prezidentů tak nebyl v jejím obsahu, byť se na ní dohodlo i důležité příměří na jihozápadě Sýrie. Významná byla spíš v tom, že se obnovil americko-ruský dialog po dlouhém období, v němž se vzájemné vztahy nebezpečně pokřivily.

Trump už v prezidentské kampani avizoval, že se pokusí zlepšit vztahy s Moskvou. Setkání sice může označovat za vítězství, větší prospěch ale přineslo spíš Putinovi, který jasně ukázal, kdo z obou státníků má navrch. I když se Trump nedopustil žádné zásadní diplomatické chyby, je třeba mít na paměti, že summity někdy mohou být nebezpečné: Vzpomeňme na nemoudré ústupky autokratickým lídrům s tragickými důsledky, jaké pamatujeme z Mnichova v roce 1938 nebo z Jalty o sedm let později. 

Zdroje:
Vlastní