Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Letní sídlo diktátora: Podívejte se do Mussoliniho vily na Rhodosu

Letní sídlo diktátora: Podívejte se do Mussoliniho vily na Rhodosu
Mussolini si nechal postavit luxusní letní sídlo, na které ale nikdy nevkročil | zdroj: Profimedia

I během válečné vřavy si italský diktátor Benito Mussolini chtěl dopřát léto u moře. Proto si nechal postavit letní vilu na řeckém ostrově Rhodos. Jak dnes vypadá sídlo v oblíbeném letovisku také českých turistů se můžete podívat ve fotogalerii.

Vysoko v horách řeckého ostrova, který je tradičním cílem turistů z celého světa, se v lesním porostu schovává vila jednoho z nejznámějších diktátorů světové historie. 

Fašistický vůdce Benito Mussolini si luxusní letní sídlo nechal postavit na své přání, ale osobně se na něho nikdy nepodíval. Dovolenkové plány mu zhatil začátek druhé světové války chvíli po dokončení stavby.

Na konci války byl "Duce" v převlečení za německého vojáka chycen při útěku do Švýcarska a společně se svojí milenkou popraven. Vila přitom původně figurovala kvůli svému ideálnímu postavení ve Středozemním moři v plánech o expanzi italských vojsk směrem na východ.

Stavba Villa de Viecchi byla dokončena v roce 1936. Její výstavbu měl na starosti vůdci oddaný hrabě Cesare de Vecchi, který svého času vládl Dodekanským ostrovům včetně Rhodu jako dosazený guvernér. V roce 1947 soustroví připadlo Řecku a vila začala pustnout do současné podoby. Před třemi roky se o ní začalo mluvit v souvislosti se zprávami o možném prodeji. Řecká vláda ji totiž nabízí k prodeji, aby získala peníze na splácení státního dluhu.

Zdroje:
Profimedia