Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Kdo platí olympijské centrum? Radnice zarytě mlčí

Kdo platí olympijské centrum? Radnice zarytě mlčí
Olympijské centrum | zdroj: Jakub Čech

Kauza luxusní tělocvičny v Prostějově, která roste v areálu bývalého sokolského koupaliště, pokračuje. Přestože plány na získání ministerské dotace nevyšly, prostavěny byly desítky milionů. Kde se vzaly, zjevně neví ani primátorka Prostějova. Město je přitom jedním ze tří účastníků projektu.

Problematika takzvaného národního olympijského centra se v Prostějově řeší už několik let. Poprvé se o ambiciózním projektu začalo mluvit v roce 2014. Definitivně tak padly plány na obnovu sokolského koupaliště, které na místě do roku 2006 fungovalo a které bylo oblíbeným rekreačním místem Prostějovanů.

Od počátku však byl projekt, na kterém se kromě Prostějova a Olomouckého kraje podílí také Tenisový klub sportovního bosse a jednoho z nejvlivnějších mužů v českém sportu Miroslava Černoška, terčem různých debat a spekulací. Zejména prostějovská opozice poukazovala na řadu nejasností projektu, právních mezer a rizik.

Na jednání zastupitelů 6. června 2016 námitky opozičních politiků rozčílily dlouholetého prostějovského politika a předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO 2011 Jaroslava Faltýnka natolik, že uklidňoval svého přítele, bývalého primátora Prostějova za ČSSD Miroslava Pišťáka takto: "Neber si to osobně Miro. Proč, proč na tyto ko*otiny vůbec reaguješ, těchto ko*otů?". 

Nahrávku, která to zachycuje a která byla náhodou pořízena oficiálním radničním nahrávacím zařízením, jsme publikovali už před časem. Faltýnek se ke svým slovům neznal. "Nepamatuji se, že bych toto někdy řekl," reagoval na rok staré vyjádření Faltýnek.

Dotace přislíbena, stavba zahájena

Jedním z hlavních problémů celé stavby je, že pokračuje, aniž by bylo zajištěno její financování. Podle opozičních zastupitelů je chybou i to, že se nijak neřeší budoucí provoz tělocvičny a s ním spojené náklady.

Sama primátorka Prostějova Alena Rašková přiznala vloni v prosinci, že neví, z čeho se bude tělocvična platit, pokud dotace z ministerstva nepřijde. "Co by se stalo, kdyby ty prostředky schváleny nebyly, na to vám dneska nejsem schopna odpovědět," řekla Rašková zastupitelům. Na stejném jednání se navíc prořekla, že ministerstvo připraví dotační program na míru celé stavbě.

"Ty programy by měly být schválené v únoru a mělo by to být tak, že prostředky vynaložené v roce 2016 na investice mají být započitatelnou položkou. Bude to v podmínkách vyhlášeného programu, bude to, že ty investice budou započitatelné," vysvětlovala primátorka.

Jenže pak přišel květen 2017. Na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy zasahovala policie a následně skončila ve vazbě ministerská náměstkyně Simona Kratochvílová. Obviněna je právě kvůli manipulacím s dotacemi. Post musela opustit. Zda dotaci přislíbila za ministerstvo Prostějovu právě ona, není zcela jasné. Státní podpora sportu každopádně byla dočasně pozastavena.

Staví se dál

Na stavbě mezitím došlo ke značnému posunu – stojí už hrubá stavba budovy. Proplaceno bylo stavební firmě OHL ŽS 23 milionů korun. Podle Aktuálně.cz však zatím nebyly proplaceny stavební práce od března letošního roku do současnosti, může přitom jít o další desítky milionů korun.

Kdo faktury dosud platil a za jakých podmínek, se tají. Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk uvedl, že peníze půjčil jeden z členů spolku Prostějov olympijský, tedy zřejmě Tenisový klub podnikatele Černoška.

Jak a kým jsou faktury placeny, zajímalo i prostějovskou opoziční zastupitelku Hanu Naiclerovou, která se na to zeptala 17. července na jednání zastupitelstva. "Jakým způsobem byly tyto závazky hrazeny a jestli tedy bylo půjčeno spolku od nějakého subjektu, ať už banky nebo nějakého soukromého, jestli to lze vyčíslit a nazvat, kým to bylo?" ptala se Naiclerová. Marně.

Kdo zaplatil oněch 23 milionů, nebyla primátorka Rašková schopna na místě sdělit. "Odpovíme písemně do 30 dnů," reagovala na dotaz obvyklou mantrou. Zákonná lhůta však uplynulo a zastupitelka Naiclerová stále nemá odpověď. "Dnes je 38. den od zastupitelstva a ani po urgenci paní primátorka neodpovídá, asi neví. Čeká se na povel a informaci Tenisového klubu, tedy toho, kdo tomu velí? Má vůbec město a kraj přehled, co se tam děje a kam se to řítí?" pokládá řečnickou otázku politička.

Nejasností dál přibývá

Postup primátorky má přitom i právní rozměr. Povinnost poskytovat zastupitelům informace do 30 dnů totiž vyplývá přímo ze zákona o obcích. Není tak vyloučeno, že otázka poskytnutí informace skončí před Krajským úřadem nebo na ministerstvu vnitra, byť žádný faktický postih za to primátorce nehrozí. 

Naiclerová poukázala ještě na další rozměr kauzy. Stavební firma OHL ŽS podepsala s investorem stavby, spolkem Prostějov olympijský (tvoří ho město, kraj a Tenisový klub) tři dodatky ke smlouvě na oddálení fakturace, ačkoliv sama skončila za rok 2016 ve ztrátě 1,5 miliardy Kč.

Jak to s rozestavěnou tělocvičnou dopadne, je ve hvězdách. Záležet bude na výsledku voleb do Poslanecké sněmovny, respektive na tom, jaký postoj zaujme příští ministr školství. Jisté je jen to, že nejasností kolem stavby dál přibývá.

Zdroje:
Vlastní