Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Aktualizováno: Kolik šéfů je potřeba v Česku k řízení vězeňské služby?

Aktualizováno: Kolik šéfů je potřeba v Česku k řízení vězeňské služby?
Současný ředitel Vězeňské služby Ondrášek (vpravo) se bude o funkci dělit se svým odvolaným předchůdcem | zdroj: Profimedia

Potřebujete mluvit s generálním ředitelem vězeňské služby? Není problém, jenže s kterým? V Česku totiž máme rovnou dva. Rozhodl o tom soud, který zrušil neprávoplatné odvolání Petra Dohnala před rokem a půl. A současný ředitel Pavel Ondrášek nechce své křeslo opustit. Takže teď vládnou oba dva zároveň. Nejde přitom o první ředitelské dvojvládí pod ministerstvem spravedlnosti. 

V textu jsme opravili chybné informace.

Současný šéf vězeňské služby Ondrášek dostal na konci minulého roku nepříjemný dopis od svého zaměstnavatele. Ministerstvo spravedlnosti mu oznámilo, že vznikly překážky pro výkon jeho funkce. Jinými slovy mu bylo řečeno, že už ředitelem není. Jenže Ondrášek jím je. Minimálně se jím cítí být.

Smlouvu má platnou, výpověď nedostal, jenom prostě nesmí svou funkci vykonávat. Protože ředitelem je zároveň Petr Dohnal. Pražský městský soud o tom rozhodl před pár týdny, když zrušil původní Dohnalovo odvolání jako neopodstatněné. Takže z právního hlediska byl právoplatným ředitelem celou dobu Dohnal. A Ondrášek taky.

Co tedy se současným dvojvládím?

Ministr vnitra Robert Pelikán se snažil vyřešit situaci hezky česky a Ondráškovi nabízel prodloužení dovolené z konce roku. Jistě to bylo šalamounské řešení. Dohnal by jako ředitel pracoval, Ondrášek byl ředitelem na dovolené.

Dokdy by mu bylo placené nicnedělání prodlužováno, se asi nikdy nedovíme, Ondrášek každopádně další dovolenou odmítl. Možná by mohl ministr na dovolenou poslat pro změnu Dohnala. Že by se tak pěkně střídali a v kanceláři si nepřekáželi.

Nechtěné dědictví

Za současnou situaci nese odpovědnost Pelikánová předchůdkyně Helena Válková, která odvolala Dohnala v dubnu roku 2014. Zdůvodnila to ztrátou důvěry v Dohnalovu schopnost řádně vykovávat funkci a provést potřebnou reformu vězeňství.

Jinými slovy ho chtěla Válková jednoduše ve funkci vyměnit. Soud ale rozhodl, že ani ministr spravedlnosti nemá pravomoc ředitele odvolat pouze na základě své volné úvahy, ale výhradně kvůli důvodům vyjmenovaných v zákoně.

Ministryně už ministryní není. U ministra spravedlnosti zavání neschopnost dodržovat platné zákony mírně řečeno diletantstvím. Válková tehdy ani nezahájila s Dohnalem kárné řízení, si našla důvod k odvolání. Prostě to udělala. Lidé z Hnutí ANO totiž nejsou jako politici. Makají – i když u toho občas nedodrží nějaký ten zákon.

Dvojvládí? Začínající česká tradice

Staronový ředitel Dohnal začal hned po prosincovém soudu plánovat personální změny a další novinky. Současný ředitel Ondrášek oznámil, že se svého místa v žádném případě nevzdá. Abychom dokázali odhadnout, jak se bude celá kauza dál vyvíjet, nepotřebujeme křišťálovou kouli, stačí se podívat do minulosti. Takřka na chlup stejná situace se odehrála v případě funkce policejního prezidenta.

V srpnu 2012 tehdejší ministr vnitra Jan Kubice odvolal z funkce policejního prezidenta Petra Lessyho, který byl obviněn z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. V říjnu dalšího roku soud ale stíhání zastavil a nový ministr vnitra Martin Pecina v prosinci zrušil rozhodnutí o jeho propuštění.

Asi měsíc tak měla policie dva ředitele, protože nový prezident Martin Červíček odmítal odstoupit. Nakonec ministr zrušil jeho jmenování policejním prezidentem.

Jestli i ministr Pelikán podobně zruší jmenování Ondráška, zatím není známo. I když se oba případy týkají jiných ministerstev, jejich podobnost je zarážející. A má stejného jmenovatele. Jak mohou funkci ministra spravedlnosti nebo vnitra vykonávat lidé, kteří nejsou schopni dodržovat zákony? Nemělo by se to vyřešit systémově, aby k ředitelskému dvojvládí nemohlo vůbec dojít? Nebo zavést kontrolní úřad dohlížející na rozhodnutí samotných ministrů?

Možná by bylo nakonec nejlepší, aby se ministři neměnili, ale prostě vládli současně. Aspoň by chyby toho předchozího mohl viník zkusit řešit sám. A pak být odvolán. Pravomocně.

Zdroje:
Vlastní