Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Komentář: Když na radnicích nemakají politici, ale experti (z hnutí ANO)

Komentář: Když na radnicích nemakají politici, ale experti (z hnutí ANO)
Hnutí ANO udělalo na některých radnicích pořádný povolební guláš | zdroj: Profimedia

Hnutí ANO a jeho šéf Andrej Babiš tolikrát opakovali mantru o tom, že nejsou politiky, ale experty, až tomu nakonec sami uvěřili. Minimálně takový dojem vyvolávají svými excesy na radnicích. Vnitřní nestabilita a chaos ve straně československého oligarchy již rozložily nejednu vládní koalici a ohrožují fungování měst. 

Hnutí ANO v posledních dvou letech doslova ovládlo českou politickou scénou. Volby do parlamentu vynesly Babišovi místo ministra financí a pozici nejpopulárnějšího politika v zemi. Loni jeho strana už volby i vyhrála, i když jen ty komunální. 

Volební výsledky vynesly stranu přímo k radničnímu vládnutí, lidé z ANO ovládli vedení v největších městech. Jenže po roce se ukazuje, že nová strana přinesla komunální politice více chaosu než proklamovaných řešení.

A to i navzdory předvolebním slibům o konci politikaření a nástupu tvrdé práce.

Nejsme jako politici. Makáme a občas likvidujeme vládní koalice

Babiš se vždycky rád vysmíval ostatním politickým stranám, že jsou plné neumětelů, kteří neuspěli na trhu práce a nakonec skončili v politice. Turbulence na radnicích, kde jsou právě Babišovi lidé u moci, ale působí, že jeho vlastní strana má takových jedinců na rozdávání.

S velkou pompou dosadil slovenský magnát na místo pražské primátorky svoji krajanku Andreu Krnáčovou. Její manažerské schopnosti měly očistit pražskou politiku od korupčních afér a klientelistických vazeb. Výsledek?

Celý rok působila strana jako zdárný následovník svých předchůdců. Permanentní střety s koaličním partnerem Matějem Stropnickým vyvrcholily jeho odvoláním a nakonec pádem celé koalice. Stavbení předpisy se domlouvaly v radniční kuchyňce. A čistým zosobněním kritizovaného obrazu politika, který vyzobává statisícové finanční drobty za členství v dozorčích radách různých firem, se stala samotná šéfka pražské buňky strany, Radmila Kleslová.

Hnutí ANO způsobilo chaos i v dalších městech. V Brně nakonec po vleklých vnitřních sporech strana vyloučila ze svých řad radního Tomáše Kratochvíla. Ohrozila tím přitom celou vládní koalici, protože jejich partneři s odvoláním vůbec nesouhlasili. ANO ale s podezřením, že Kratochvíl kvůli svým vazbám na ODS ve skutečnosti jejich stranu 'infiltroval', jeho vyloučení nakonec prosadilo.

Primátora z vlastní strany zvládli spolu s opozicí odvolat členové ANO v Českých Budějovicích. Po stranické čistce se přitom Jiří Svoboda stal primátorem v nové koalici znovu.

Podobný proces s pádem koalice zažilo i Ústí nad Labem, stranickou buňku v Opavě hnutí ANO už dokonce zrušilo úplně. Také v Hodoníně a Ostravě vnitrostranické roztržky ohrozily existenci vládních koalic.

Strana jednoho muže

Politické turbulence na českých radnicích odkryly cosi shnilého ve státě Babišově. I když se jeho strana oficiálně honosí názvem 'hnutí', nic nemůže být vzdálenějšího realitě. Pojem hnutí totiž znamená skupinu lidí sdružených kolem jednoho společného zájmu – hnutí ANO představuje skupinu lidí dosazených jedním člověkem ve svém vlastním zájmem.

Že zájmem slovenského oligarchy je kumulovat moc, je logické a vlastně pochopitelné. Problémem je, že ale zároveň vytváří falešný dojem, že hájí zájmy části společnosti.  

Celá strana potom stojí a padá s osobou Babiše. Další členové strany jsou jen najatí zaměstnanci, jejichž hlavní rolí je co nejlépe plnit šéfovy úkoly. Nejfrapantnějším příkladem je herec Martin Stropnický, který odvádí poměrně slušný výkon i v roli ministra obrany.

Umně budovaná gloriola Babiše a jeho "nepolitické strany" je z velké části výsledkem perfektní práce PR oddělení. A také dokonalého využití mediálního zázemí, které si v posledních letech nakoupil. Ani ten nejzarytější obdivovatel slovenského magnáta přece nemůže věřit tomu, že koupě Mafry byla jen dobrou ekonomickou investicí.

Problémem není jen očividná nestabilita strany samotné, která se přenáší i do jejího politického angažmá na radnicích. Otázkou je, jakou může mít taková strana trvanlivost. Jepičí existence Věcí Veřejných podnikatele Víta Bárty je docela čerstvým mementem.

Životnost strany je otázkou budoucnosti, životnost vládní koalice s ANO otázkou několika měsíců. Vylučování a dosazování nových tváří problém nestability a těkavosti Babišovy strany nevyřeší, jen oddálí o několik měsíců.

Ačkoli to neznamená, že by ostatní politické subjekty byly reklamou na stabilitu a bezproblémovost, alespoň se pokrytecky netváří, že nedělají politiku. O ní totiž vládnutí i na radnicích měst prostě je. 

Zdroje:
Vlastní