Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Články autora

Vojtěch Ondráček

Magazín

Sedm emocí, které denně prožíváte, ale neumíte je pojmenovat

Vojtěch Ondráček 19. 9. 2020
Všichni víme, jaké je to mít strach, zažít pocit štěstí nebo se stydět. Ale víte, co to znamená, když jste přehnaně proničtí, cítíte ke svému sourozenci neodolatelný brabant, nebo máte malu s šéfem ve výtahu? 
Magazín

Pohnutá historie tvrdých drog: Léčily děti a odhalovaly pravdu

Vojtěch Ondráček 4. 5. 2020
Dnes patří na seznam zakázaných látek, protože jsou návykové a devastují lidské zdraví. Bývaly však časy, kdy i ty nejtvrdší drogy byly běžnou součástí našich životů. Psychiatři léčili pacienty halucinogeny, dětem se léčil kašel heroinem a limonády obsahovaly kokain. Český výzkumný ústav dokonce připravuje návrat jedné ze zakázaných drog mezi léky.
Magazín

Pozor na násilí během vánočních rodinných setkání

Vojtěch Ondráček 24. 12. 2018
Násilí na Vánoce? Zní to nesmyslně? Pokud se ale podíváte na Vánoce trochu jinou optikou, můžete být překvapeni, že během rodinných setkání je naše fyzické a duševní zdraví ohroženo víc, než bychom čekali.
Komentáře

Komentář: Stručný návod pro přežití vánočních svátků

Vojtěch Ondráček 23. 12. 2017
Teoreticky se na Vánoce těšíme. Volno v práci, pohoda s rodinou a spousta dárků. Jenže praxe trochu pokulhává. Dárky nás ke konci roku připraví o úspory, rodina o nervy a všudypřítomný důraz na pohodu a lásku i o zbytky duševního zdraví. Proto jsme pro vás v tento těžký čas připravili pár rad, které vám umožní Vánoce přečkat ve zdraví. 
Komentáře

Komentář: Spartě neubližuje 'italský parchant', ale xenofobní český rybníček

Vojtěch Ondráček 21. 8. 2017
Nebývalá vlna kritiky nového trenéra fotbalové Sparty vyvolává dojem, že v Česku každý rozumí fotbalu. Žalostnou pravdou je, že spíše než "Co Čech, to fotbalový expert" platí, že nejlépe fotbalu rozumí rasističtí chuligáni. Přizvukují jim totiž experti. Největším problémem nového trenéra je podle nich jeho italská národnost. Nikdo tak nevidí, že Spartu nenápadně dusí problém Rosický a blížící se finanční katastrofa.
Komentáře

Komentář: Slovenský sport není obětí politických konspirací, ale paranoidního nacionalismu

Vojtěch Ondráček 6. 8. 2017
Nezahrají jim hymnu, olympijského vítěze nařknou z dopingu, fotbalisty vyřadí domluveným zápasem a jejich cyklistickou superstar vyloučí z nejslavnějšího závodu planety. Slovenští fanoušci mají jasno. Svět se proti nim spikl a jejich sportovce šikanuje kvůli uprchlickým kvótám. Jenže místo hledání nesmyslných konspirací by se spíš měli zamyslet nad vlastní posedlostí sportem.
Komentáře

Komentář: Tenisová válka pohlaví nebo jen uražené ego?

Vojtěch Ondráček 30. 6. 2017
Nakolik jsou muži lepšími tenisty než ženy? Tuto otázku znovu otevřel slavný americký tenista John McEnroe. Jeho agresivní výpady proti Sereně Williamsové ale odhalily spíš jeho šovinistické ego než skutečné příčiny rozdílné výkonnosti. Legendární války pohlaví, vědecké studie o testosteronu a nejslavnější fotbalistky světa znají odpověď lépe než tenisový bouřlivák.
Komentáře

Komentář: Hra o fotbalové trůny: Berbrokracie bojuje s diktaturou sponzorů

Vojtěch Ondráček 25. 6. 2017
Český fotbal dál hledá svoje dno. Zatímco reprezentace ho našla v Norsku, delegáti se k němu prokopali už na Valné hromadě. Moravané na ní zachraňovali český fotbal před Romanem Berbrem tak úspěšně, že mu Berbr vládne dál. O moc se nyní musí přetahovat tento "poslední skaut fotbalové demokracie" se zbohatlíky z Pekingu a hazardním králem. Ale i jeho mocenské ambice už dostaly první sponzorský políček.