Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

'Spasitel Janeček': Český matematik se ocitl mezi Evropany, kteří 'mění tvář Evropy'

'Spasitel Janeček': Český matematik se ocitl mezi Evropany, kteří 'mění tvář Evropy'
Karel Janeček, český matematik, podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci | zdroj: Profimedia

Český matematik a podnikatel, který se prosadil ve světovém obchodování s finančními deriváty, Karel Janeček se ocitl mezi 28 nejvlivnějšími lidmi z 28 zemí, kteří v současné době "přetvářejí Evropu". Žebříček nejvlivnějších Evropanů sestavil portál Politico. Janeček jeho redakci zaujal návrhem volebního systému 2.0, který sice matematicky sedí, podle kritiků ale v praxi nemůže fungovat. 

"Karel Janeček využil svých matematických dovedností k vybudování lukrativního podnikání s finančními deriváty. Stejný trik s čísly teď použil k přehodnocení demokratických funkcí," píše evropská mutace Politika.

Otázkou je, nakolik podrobně se server podíval na Janečkův volební systém. Okleštěně řečeno by podle Janečkova návrhu dostali občané víc hlasů, než kolik se rozdá mandátů, což by teoreticky mělo posílit roli informovaných voličů.

Vzhledem k četným korupčním skandálům nejen v Česku, ale napříč evropským územím, není divu, že Janečkovo schéma zaujalo redaktory Politika. Jenže Janečkův návrh je v reálném světě prakticky neproveditelný. Kromě řady jiných problémů mu v cestě stojí právě onen idealizovaný „informovaný volič“, který přinejmenším v současné době neexistuje a jen tak existovat nebude.

Lidé nevolí na základě relevantních informací, ale intuitivně a spíše než rozumem se řídí sympatiemi ke konkrétním kandidátům.  Zda někdy rozum zvítězí nad citem v rámci voleb, to je ve hvězdách. Jedno je ale jisté – brzy to jistě nebude.

Problematický je navíc i základní Janečkův předpoklad, že cesta k demokratizaci společnosti vede právě přes proměnu volebního systému. I kdyby se nakrásně změnil způsob voleb, vedoucích politických funkcí se nejspíš chopí jiní politici, než kteří jsou nyní u kormidla, čistotu politické scény to ale nezaručí. Koneckonců, ve světě funguje pestrá paleta volebních systémů, přesto není jediná země, jejíž politika by se mohla dávat za vzor.

Stačí se podívat, jak dopadla zkouška Janečkova systému v předchozích volbách, kterou provedla agentura Market Vision. Oligarcha a toho času ministr financí Andrej Babiš by se sice do sněmovny nedostal, stejně jako třeba Miroslav Kalousek, nejlépe by si však vedl Karel Schwarzenberg, který ovšem funguje jako Kalouskův maskot.

"Janečkův nápad zatím rozruch mezi českými politiky nevyvolal, ale zkouší ho řada měst při rozhodování o městském rozpočtu," píše Politico. Jeho redakce má ale spíš velké oči. Demokracii 2.1 sice někde skutečně zkoušejí, třeba v Říčanech, zatím však na marginálních tématech a navíc ve velmi lokálním měřítku.

Přesto lze pochopit, proč Politico ze všech Čechů zaujal zrovna Janeček. V dobách, kdy se demokratizace společností zasekla na mrtvém bodě, společnost přirozeně touží po spasiteli. "Na rozdíl od Babiše neusiluje Janeček o vstup do politiky. Chce zůstat v pozadí a změnit systém, aby fungoval lépe," uzavírá server.

Na politického prince na bílém koni si ale ještě počkáme. 

Zdroje:
Vlastní, Politico