Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Komentář: Lži, sex & dotace: Příběh krále fotbalových defraudací

Komentář: Lži, sex & dotace: Příběh krále fotbalových defraudací
Miroslav Pelta zažil v květnu pád z fotbalového trůnu až na dno | zdroj: Profimedia

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta několik let zoufale toužil postavit národní stadion. V zákulisí se mu lidově říkalo "Peltův památník". Svůj sen ale nikdy nenaplnil a pravděpodobně už nikdy nenaplní. Pelta nyní čeká ve vazbě na soud kvůli stamilionovým dotačním podvodům. Kdyby ale stadion stál, mohl být skutečným pomníkem toho, co byl Pelta ochotný pro český fotbal udělat – obcházet zákon a spát s úřednicemi.

Říká se, že ženě nikdy nedokážete vysvětlit, co je to ofsajd. Jestli se o to někdy pokoušel Miroslav Pelta, se asi jen tak nedozvíme. Nejmocnější muž tuzemského fotbalu totiž se světem může komunikovat pomyslně jen přes zamřížované okno v brněnské vazební věznici, kam ho dostala policejní razie ze 3. května.

I když je fotbal převážně mužská záležitost, Pelta pochopil, že pokud chce být režisérem českého fotbalu, cesta k úspěchu vede paradoxně přes ženy. Právě jejich prostřednictvím dokázal měnit pravidla, jak získat pro fotbal peníze z veřejných prostředků.

Peltův svět žen

Jedna z nich dnes nemůže Peltovi přijít na jméno. Ministryně školství Kateřina Valachová totiž kvůli dotační aféře na svoji funkci rezignovala. I když sveřepě odmítá, že by byla osobně zapletena do zneužívání veřejných financí, vyvodila pod tlakem svého stranického šéfa z celé záležitosti svůj ministerský konec. Podle svých slov končí, aby udržela politickou kulturu v Česku.

Prý když slyší jméno Pelta, popadá ji zlost. Zpětně přiznává, že svou účastí na každé akci po jeho boku pomáhala budovat důvěryhodný obraz českého fotbalu. Podle všeho ji Pelta skutečně používal jen jako sympatickou stafáž, zatímco za jejími záda rozjel svůj podvodný byznys přímo v jejím vlastním rezortu.

Boss českého fotbalu vytvořil dokonalý penězovod z ministerské kasy přímo do fotbalu a přesně rozhodoval, kdo dotace dostane. Využil pro český sport příznivé situace, kdy ministerstvo mínilo v letošním roce rozdat na dotacích šest miliard korun. Z tohoto koláče si dokázal uzmout nemalou část. Když mu připadalo, že letošní dotace pro "jeho" fotbalovou asociaci ve výši 553 milionů korun nestačí, dostal po své urgenci dalších devět milionů navíc.

Že Pelta dotačnímu rozdělování skutečně vládl, dokazuje, že z 1206 žádostí o investiční dotaci jich do konečné padesátky dostal hned 21 v celkové sumě půl miliardy korun. Problém pro něj nebyla ani žádost, která nesplňovala požadovaná kritéria. Například v případě Junioru Teplice ji ministerstvo nejenže okamžitě nevyřadilo, ale nakonec jí požadovaných 10 milionů korun skutečně přiklepli.

Klíč k Peltovým dotačním machinacím objevila policie. Stačilo jí sledovat byt ležící kousek od Senovážného náměstí v Praze, kde sídlí odbor sportu ministerstva školství. V tomto bytě se podle policie Pelta scházel a udržoval milenecký poměr s náměstkyní tohoto odboru Simonou Kratochvílovou.

Právě přes její osobu tlačil Pelta své návrhy, právě od ní věděl, jak jsou nastavená výběrová řízení, a čím si získá rozhodnutí komise. Kratochvílová pak urgovala vlastní podřízené a svému milenci pomohla získat společným úsilím oněch 21 úspěšných dotačních projektů. Kratochvílová na soud čeká podobně jako její spolupachatel ve vazbě.

Pelta se ale v rámci svého pletichaření raději pojistil. Členka komise a ředitelka sportu a volného času na pražském magistrátu Soňa Fáberová totiž byla podle policejních spisů také Peltovou milenkou. Přesněji řečeno jí byla v době, kdy v komisi rozhodující o dotacích aktivně působila. Na rozdíl od Kratochvílové ale nebyla z ničeho obviněna. Za to její bývalý nadřízený a šéf ministerského odboru Zdeněk Bříza obviněn byl, stíhaný je zatím na svobodě.

Peníze pro základku paní ministryně

Proč Pelta rozjel dotační ruletu, kvůli které mu reálně hrozí roky strávené ve vězení za zneužívání veřejných prostředků? Vždyť zrovna fotbal se těší nejlepší pozici ze všech sportů u nás. Sponzoři mají zájem do české kopané investovat desítky milionů korun. Dokonce se nedávno právě Peltovi povedl bafuňářský majstrštyk, když zajistil reprezentaci a svazu extrémně bohatého sponzora v podobě čínské společnosti CEFC.

Jenže všechny takové peníze přicházejí oficiální cestou a Pelta by z nich osobně nezískal nic. Pokud chtěl uspět v blížících se volbách svazového předsedy, musel předvést něco lepšího než jen pouze dobře vykonanou práci. Musel si získat volební hlasy, jinými slovy zavázat si fotbalové kluby.

Dotační systém byl k tomu jako stvořený. Protože zákon neumožňuje profesionálním klubům, které jsou akciovými společnostmi, o veřejné peníze žádat, směřovaly dotace na mládež do sdružení, která ke klubům patří.

Peltovou prací už potom bylo, aby peníze dostávaly ty "správné" kluby. Nejmocnější muž českého fotbalu tak získal deset milionů korun pro teplického Rudolfa Řepku, který je zároveň jeho blízký spolupracovník a generální tajemník svazu. Téměř 18 milionů dostala Sparta na rekonstrukci hřiště na Strahově.

Zkrátka nepřišla ani Základní škola v brněnských Žabovřeskách, kam chodila do školy ministryně Valachová a nyní ji navštěvuje její dcera. Na víceúčelové sportovní zařízení získala díky "Peltově žádosti" sumu 20 milionů. Opominuto nezůstalo také Peltovo rodné město Varnsdorf, kde si měli místní fotbalisté užít nový umělý povrch na tréninkovém hřišti v ceně pěti milionů.

Fotbalová láska zákon přenáší

Jenže obviňovat Peltu z toho, že za vším stál jeho mocenský mamon, nepostihuje skutečnost v její plné šíři. Muž s přezdívkou "Velkej čáp" to takříkajíc nedělal pro sebe, ale pro fotbal. Tedy hlavně pro svoji velkou fotbalovou lásku, kterou v tomto případě není jeho žena Simona, s níž v Jablonci rozjel kontroverzní způsob podnikání, když jejich realitní společnost Prosecká realitní závratně zbohatla na skupování skládek a dalších nevýznamných pozemků.

Městská rada je vždy ochotně proměnila v rámci územního plánování v několikanásobně výhodnější stavební parcely. Pelta na kvalitní městské plánování dohlížel rovnou z pozice jabloneckého radního. Jeho skutečně osudovou láskou byl  každopádně jablonecký fotbalový klub.

Podle vzoru rumunského diktátora Nicolae Ceausesca, který vytáhl klub FC Olt z rodného města do nejvyšší fotbalové soutěže, vybudoval Pelta z provinčního jabloneckého klubu každoročního pohárového aspiranta. Překonal i svého někdejšího předchůdce Františka Chvalovského, který v podobném duchu vytáhl do ligy žateckou vesnici, z níž pocházel.

Dnes Chmel Blšany hrají krajský přebor, nepřežily totiž odsouzení Chvalovského za podvody. Z vězení ale prvnímu šéfovi českého fotbalu pomohla Klausova prezidentská amnestie. Pelta zatím odsouzen nebyl a už vůbec nemůže tušit, u koho by po případnou amnestii mohl zkusit žádat. Přesto opisuje se zarážející přesností Chvalovského cestu od moci až k pádu. Jako český fotbalový boss až příliš zametal Jablonci cestu.

Získával pro místní klub každoročně milionové sumy z radniční a krajské pokladny. Nezdráhal se přitom zaměstnat v klubu manželku krajského poslance. Jen když kape, jak se říká. Asi nejkřiklavější příklad byla ale výstavba svazového sídla na Strahově, které zaplatily společnými silami UEFA a FIFA.

Pelta nevypisoval veřejnou zakázku a rovnou výstavbu zadal Syneru a Baumitu. Obě společnosti, které jsou největšími sponzory Jablonce, vzápětí navýšily své investice do klubu. Peltův projekt přezdívaný Galacticos měl nakonec přece jen zádrhel. Klub se navzdory horentním sumám nedokázal prokousat k milionům eur v evropských pohárech a nyní hraje pouze neambicziózní střed v ligové tabulce.

A co fotbalisté, mají si kde hrát?

O tom, že fotbalový pažit je hnojen ze špinavé stoky korupce a podvádění, pochyboval asi málokdo. Nikdo ale nečekal, jaké důsledky přinese odhalení dotačních podvodů. Pelta je ve vězení a mimo již zmíněných dvou úředníků čelí obvinění i fotbalový svaz jako právnická osoba. Končí ministryně školství. V první reakci zastavila Valachová vyplácení všech letošních dotací do sportu. Nyní po velkém tlaku krvácejících spolků, družstev a svazů se uvolila k tomu pustit kolem jedné miliardy korun.

Malým regionálním subjektům hrozilo, že je firmy budou odstřihávat od elektřiny a vyhazovat z pronajatých tělocvičen. Ochuzen nakonec nebude ani současný "černý Petr" českého sportu - fotbal by měl získat 180 milionů korun. Jenže protože fotbalový svaz kvůli obvinění peníze dostat nesmí, finance musejí jít přímo klubům.

Celý případ je ale teprve na počátku. Není od věci si připomenout, že mezi prvními zadrženými a vyslýchanými byli i další politicky významné osoby - známá figura z pražského zastupitelstva a ČSSD Karel Březina a šéf České unie sportu a jeho stranický kolega Miloslav Jansta. Protože tito dva pánové tahají za nitky pražského, respektive českého sportu, ale i domácí politiky, není vyloučeno, že aféra bude mít větší politické důsledky než odstoupení ministryně školství.

Velký otazník visí nad způsobem, jak byla financována výstavba Stadionu přátelství na Strahově. Částku 80 milionů korun pokryly veřejné zdroje, jak je to v českém sportu zvykem. A při jeho oficiálním otevření se na jednom místě sešli všichni aktéři současné kauzy.

Valachová, Březina i Jansta jsou ale na svobodě a zatím jim nehrozí jiná role než svědecká v soudní síni. Pelta takové štěstí nemá. Pokud soud uzná jeho milenecké a dotační hrátky za trestný čin, několik dalších let bude sledovat kopanou na vězeňském dvoře. 

Zdroje:
Vlastní