Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

První projev krále Karla III.: Hold zesnulé Alžbětě II. a slib doživotní služby vlasti

První projev krále Karla III.: Hold zesnulé Alžbětě II. a slib doživotní služby vlasti
Britský král Karel III. promluvil poprvé k národu | zdroj: Profimedia

Královna Alžběta II. byla velkou inspirací, její skon nás všechny naplnil zármutkem, stejně jako ona ale slibuji, že budu oddaně a doživotně sloužit vlasti, řekl dnes nový král Karel III. ve svém prvním projevu k britské veřejnosti po nástupu na trůn. V emotivním proslovu uctil památku zesnulé panovnice jako královny i jako matky a připustil, že jeho rodinu čekají velké změny.

"Dnes k vám mluvím s pocitem hlubokého zármutku. Její veličenstvo královna - moje milovaná matka - byla po celý život inspirací a vzorem pro mě a pro celou moji rodinu, a my jí dlužíme ten nejupřímnější dík, jaký každá rodina dluží matce - za její lásku, náklonnost, rady, pochopení a za to, že šla příkladem," řekl 73letý král na úvod svého očekávaného projevu.

Karel III. opakovaně zdůraznil, že zesnulá královna neochvějně plnila své panovnické povinnosti, zasvětila život službě národu a plně se podřídila tradicím konstituční monarchie, ale zároveň to dokázala spojit s vřelostí, respektem, humorem a schopností vidět v druhých to dobré.

"Tak jako to s neochvějnou oddaností činila královna, také já slavnostně slibuji, že ve zbývajícím čase, který mi bůh dopřeje, budu dodržovat ústavní principy, které stojí v samém srdci našeho národa... a bez ohledu na váš původ nebo přesvědčení se budu snažit vám sloužit s oddaností, respektem a láskou," zdůraznil.

Projev nového panovníka, který byl předtočen, přenášely britské televizní stanice a slyšeli ho i lidé na úvod smuteční mše v londýnské katedrále svatého Pavla. Král projev pronesl v modrém salonku Buckinghamského paláce. Na psacím stole, za nímž seděl, byla fotografie Alžběty II.

V projevu král také oznámil, že svému nejstaršímu synovi Williamovi a jeho manželce Kate udělí tituly prince a princezny z Walesu. Tento titul nynější král získal roku 1958, pět let po korunovaci Alžběty II. Titul princezny z Walesu je spojen s jeho první manželkou, princeznou Dianou.

profimedia-0721098074 Britský král Karel III. promluvil poprvé k národu | zdroj: Profimedia

Karel III. vyjádřil rovněž vděčnost své manželce Camille a "lásku" ke druhorozenému synovi Harrymu a jeho manželce Meghan, kteří se vzdali role v královské rodině a žijí v USA. Fakt, že se král s vlídností zmínil o Harrym, který má se zbytkem rodiny pošramocené vztahy, britská média interpretují jako vstřícný krok a snahu o nastolení smíru.

"Své milované mamince, která právě nastoupila svou poslední cestu, aby se připojila k drahému tatínkovi, chci jednoduše říct: děkuji," řekl král v závěru svého projevu, který zakončil variací na verš ze Shakespearova Hamleta - "Ať chóry andělské zkonejší tvou mysl."

Po proslovu se konala smuteční mše v katedrále svatého Pavla. Zúčastnilo se jí asi 2000 lidí včetně londýnského starosty Sadiqa Khana. Premiérka Liz Trussová vystoupila se čtením z Bible a vybrala pasáž z novozákonního Listu Římanům. V katedrále také poprvé oficiálně zazněla nová podoba hymny, v níž slova „Bože ochraňuj královnu“ nahradilo znění „Bože ochraňuj krále“. Naposledy se takto zpívala v roce 1952, kdy zemřel král Jiří VI.

profimedia-0721104072 Smuteční mše za Alžbětu II. v katedrále svatého Pavla | zdroj: Profimedia

Karel III. se dnes v doprovodu manželky Camilly vrátil ze Skotska, kde ve čtvrtek Alžběta II. zemřela, do Londýna a následně dorazil do Buckinghamského paláce, který nyní bude jeho sídlem. Před branou vystoupil z automobilu, aby si potřásl rukou se zástupci veřejnosti. V paláci pak v nové roli poskytl svou první audienci, když přijal premiérku Liz Trussovou, kterou panovnice do funkce jmenovala v úterý.

V nadcházejících dnech Karel III. podle tradice podnikne cestu do Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. Státní smutek v Británii bude trvat zhruba deset dní a pohřeb by se měl konat do 18. září, uvedla televize Sky News.

Jméno nového britského krále se zřejmě v češtině bude vyskytovat ve dvou formách, a to jako Karel III. i Charles III. Vzhledem k tomu, že do úmrtí královny Alžběty se hovořilo o princi Charlesovi, někteří lidé budou pravděpodobně i nadále používat anglickou formu jména. Podle ustáleného zvyku se ale asi bude jméno Charles spíše překládat do češtiny, vyplývá z odpovědi Ústavu pro jazyk český na dotaz ČTK. K překládání jména se přiklání také Jan Županič z Historického ústavu Akademie věd ČR.

profimedia-0028118602

Vlajky na sídlech královské rodiny a všech vládních budovách visí na půl žerdi, s výjimkou královské standarty, která se nikdy nesvěšuje. V poledne londýnského času se na hodinu rozezněly zvony po celé zemi. O hodinu později v Hyde parku a na dalších místech bylo vypáleno 96 salv na počest královny - jedna za každý rok života zesnulé panovnice.

Během státnických povinností bude Karlovi III. stát po boku jeho manželka Camilla. V souladu s přáním zesnulé královny bude spolu s ním korunována jako královna manželka. Následník trůnu princ Charles, po nástupu na trůn Karel III., se automaticky stal panovníkem po úmrtí Alžběty II., tedy ve čtvrtek. Oficiálně má být králem prohlášen v sobotu, termín slavnostní korunovace zatím nebyl oznámen. Během sobotního potvrzovacího ceremoniálu budou vlajky na jednu hodinu vytaženy a poté se opět vrátí do smuteční polohy.

profimedia-0721031575 Král Karel III. s chotí Camillou dorazil do Buckinghamského paláce | zdroj: Profimedia

Královská rodina v noci nechala aktualizovat své internetové stránky a Karel III. na nich již figuruje jako panovník. Na stránkách je zřízena on-line kondolenční kniha, do které může veřejnost psát vzkazy. Část z nich bude předána královské rodině, uvedla stanice BBC.

Projevit soustrast členům královské rodiny mohou lidé do kondolenční knihy v budově britského velvyslanectví v Thunovské ulici v Praze. O víkendu a v následujících pracovních dnech bude kniha přístupná mezi 10:00 a 16:00.

Alžběta II. byla největším britským diplomatem, řekli Trussová i Johnson

Královna Alžběta II. byla největším britským diplomatem a její oddanost povinnostem byla příkladem pro všechny, řekla premiérka Liz Trussová na dnešním zasedání dolní komory britského parlamentu věnovaném památce zesnulé panovnice. Byla nám oporou v těžkých časech, za pandemie covidu-19 nám dávala naději, dodala Trussová. Jejímu projevu předcházela společná minuta ticha, všichni poslanci jsou oblečení v černém, dění v parlamentu se přenáší živě.

Speciálnímu zasedání parlamentu předsedá Lindsay Hoyle, podle kterého se panovnice zapsala do dějin nejen svými státnickými činy, ale také laskavým a lidským přístupem. Alžběta II. byla poprvé na půdě parlamentu v listopadu 1952 a během její vlády se podle Hoylea osmnáctkrát konaly všeobecné volby.

„Velmi jsem si cenila jejích moudrých rad a jsem ráda, že se se mnou velkoryse podělila o své hluboké zkušenosti s vládnutím, a to i v posledních dnech,“ řekla Trussová, kterou královna jmenovala do funkce v úterý. Díky Alžbětině vládě je Británie podle Trussové dynamickou zemí. Každý, kdo ji potkal, si to bude pamatovat po zbytek života a je ikonou i pro ty, kteří se s ní nikdy osobně nesetkali, řekla premiérka.

„Byla nejlepším státníkem a diplomatem ze všech,“ řekl v parlamentu bývalý premiér Boris Johnson. Připomněl její schopnost vést a povzbudit národ, dát mu naději v těžkých časech, její humor i žerty během velkých mezinárodních akcí.

Hold složil královně i lídr opozičních labouristů Keir Starmer, následovali mnozí další poslanci. Schůze bude pokračovat do 23:00 hodin SELČ a poslanci se zcela výjimečně sejdou i v sobotu.

Zdroje: