Dnes je pátek 10. května 2024., Svátek má Blažena
Počasí dnes 5°C Oblačno

Kalousek pod palbou: Bere jen prachy, o úsporách mlčí, zuří živnostníci

Kalousek pod palbou: Bere jen prachy, o úsporách mlčí, zuří živnostníci
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Představy o tom, jak sestavit státní rozpočet na příští rok, se u koaličních partnerů ne a ne protnout ve shodném bodu. Věci veřejné odmítly zvýšení DPH na 19 procent od příštího roku, naopak rády by prosadily růst daní pro firmy i vysokopříjmové skupiny.

Už i Hospodářská komora České republiky poukázala na to, že vláda nemůže neustále měnit pravidla. Terčem její kritiky se stal jeden z posledních návrhů ministra financí Miroslava Kalouska, aby oproti předchozím dohodám stoupla daň z přidané hodnoty na devatenáct procent, a to už od příštího roku.

„Hospodářská komora jako největší reprezentant podnikatelů by s takovým krokem nesouhlasila," prohlásil její prezident Petr Kužel.

Kabinet Petra Nečase si nakonec další z názorových veletočů odpustil a vrátil se k původní dohodě, podle níž budou platit v příštím roce dvě sazby 14 a 20 procent a od roku 2013 jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta. S tím počítá i vládou čerstvě schválený návrh rozpočtu na příští rok. Problémem pro koalici je ale to, že s ním nesouhlasili ministři za Věci veřejné.

Celý článek na ParlamentniListy.cz.