Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 16°C Oblačno

Rudý právník vládě: Jen rušte KSČM. Čeká vás obrovská ostuda

Rudý právník vládě: Jen rušte KSČM. Čeká vás obrovská ostuda
zdroj: Mediafax

Analýzu možnosti pozastavení činnosti KSČM vzala vláda na svém středečním zasedání na vědomí. Nově zadala ke zpracování návrh na pozastavení činnosti komunistické strany ministerstvu vnitra. K tomu se vyjádřili šéf komunistů Filip i poslanec KSČM s právnickým vzděláním Grospič.

Zároveň vláda uložila ministru vnitra Janu Kubicemu, aby jeho ministerstvo zajistilo vypracování návrhu na pozastavení činnosti KSČM. Návrh by měl být připraven do 31. října letošního roku. Teprve na základě tohoto návrhu bude vláda rozhodovat, zda podá příslušnou žalobu k Nejvyšším správnímu soudu, nebo ne. „Jsme povinni postupovat v souladu se zákonem, jako ústřední orgán státní správy," konstatoval ve středu Nečas. Jedná se vlastně o další analýzu, kterou má pro vládu vypracovat skupina externích právníků ve spolupráci s vnitrem.

„Vláda musí mít jistotu, že důkazní břemeno bude dostatečné k tomu, aby mohla rozhodnout o možnosti podání příslušné žaloby ke správnímu soudu," dodal Nečas.

Vláda se prý bojí opozice, především komunistické

Výhrady k postupu vlády mají komunisté. „Vláda se bojí," říká stručně a jednoduše pro PralamentniListy předseda KSČM Vojtěch Filip. „Vláda se bojí a těmito kroky oslabuje opozici." Jiný důvod podle něj není. Ze strachu prý vláda předkládá lidem návrhy, které mají překrýt to, co dělají. „Oni se bojí, aby se nediskutovalo o skutečných problémech, které ve společnosti jsou - například zvýšení DPH a tím i zdražení všech potravin, obecné snížení koupěschopné poptávky. Proto vznášejí tento zástupný problém. Ale je to ze strachu, z ničeho jiného," tvrdí Filip.

Celý článek na ParlamentniListy.cz