Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Věk není indikátor sociální potřebnosti. Kalousek je asociál, zuří hejtmani

Věk není indikátor sociální potřebnosti. Kalousek je asociál, zuří hejtmani
zdroj: Mediafax

AKTUALIZOVÁNO Ministr dopravy navrhl, aby stát negarantoval slevy na jízdné pro děti a seniory. Důvodem je drastické snížení rozpočtu na dopravu. Kalousek souhlasí. Věk podle něj není indikátorem sociální potřebnosti.

Slevy na dopravu pro děti a seniory by už neměl garantovat stát. Takový návrh projedná tuto středu vláda. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) by totiž musel žádat ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o 95 milionů korun navíc. A to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) rozhodně odmítl.

"Myslím, že slevy by měl stát zajistit pouze pro zdravotně postižené," řekl Lidovým novinám Kalousek. A důrazně se ohradil proti praxi krajů, které slevy na dopravu poskytují.

„Je to silně asociální krok. Na počínání této vlády mne už ale nemůže nic překvapit. Je to přenášení finanční zátěže na kraje, které se s tím budou muset vyrovnat, aby chránili své obyvatele před takzvanými reformami," slibuje v reakci pro ParlamentníListy.cz jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), že se bude snažit udělat maximum, aby dopady na děti i důchodce zmírnil.

Zavřít železnici i autobusovou dopravu

Proč by děti a staří lidé neměli mít nárok na dopravu zdarma? Ministr má jasno. "Věk sám o sobě přece není indikátorem sociální potřebnosti," nekompromisně tvrdí Kalousek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz