Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Aktualizováno: Jedna dávka stačí. Léková agentura EU doporučila vakcínu firmy Johnson & Johnson

Aktualizováno: Jedna dávka stačí. Léková agentura EU doporučila vakcínu firmy Johnson & Johnson
Jde o první vakcínu, kterou je možné používat v jedné dávce, což zefektivní organizaci očkování | zdroj: Profimedia

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes doporučila podmínečnou registraci vakcíny od americké firmy Johnson & Johnson v zemích Evropské unie. Agentura to oznámila na svém webu.

(AKTUALIZOVÁNO) První dodávky vakcíny od firmy Johnson & Johnson, jejíž podmíněné používání v Evropské unii dnes schválila Evropská komise, by měly do Česka přijít kolem poloviny nebo v první části druhé poloviny dubna. Ministr zdravotnictví Jan Blatný to dnes řekl novinářům ve Sněmovně. Distribuce vakcíny v ČR by podle něj měla být vyřešena v řádu dnů. Celkem má ČR objednané dva miliony dávek, v dubnu by jich mělo podle dřívějších informací dorazit 185 000.

Vakcína je jednodávková, její výhodou je podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové skladování v chladničkové teplotě. Bude tedy stejně jako AstraZeneca vhodná po očkování v ordinacích praktiků, řekl Blatný.

Zástupci Chytré karantény už předtím na twitteru uvedli, že vakcíny od firmy Johnson & Johnson by mohly do Česka dorazit na konci dubna. „Na jednání s touto firmou se to pokusíme uspíšit,“ napsali. Představitelé unijních zemí budou podle Blatného s firmou Johnson & Johnson jednat pravděpodobně koncem příštího týdne.

Vyřešení distribuce vakcíny v Česku předpokládá Blatný v řádu dnů, distributor byl podle něj vybrán a čeká se, jestli se ostatní firmy odvolají. „V době, kdy tady ta vakcína bude, tak bude funkční distributor,“ uvedl ministr. Server iROZHLAS.cz v úterý napsal, že vakcínu Johnson & Johnson by měla v ČR distribuovat společnost Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka.

Vakcína Janssen od americké firmy Johnson & Johnson se podle českého lékového ústavu podává v jedné dávce do svalu v horní části paže. Klinická hodnocení, kterých se účastnilo přes 44 000 lidí, prokázala, že je bezpečná a účinná pro lidi starší 18 let. V klinických hodnoceních měla vakcína účinnost 67 procent. Evropská komise dnes schválila podmíněné používání vakcíny Johnson & Johnson v EU poté, co látka získala doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

„Její velkou výhodou je rovněž uchovávání a transport při „chladničkové“ teplotě. Bude se tedy jednat o vakcínu vhodnou pro očkování v ordinacích praktických lékařů nebo tam, kde není možné snadno zajistit podání druhé dávky,“ uvedla na webu SÚKL jeho ředitelka Storová.

(15:04, původní zpráva) V pořadí čtvrtou očkovací látku proti covidu-19 budou moci členské země začít využívat po souhlasu Evropské komise, který v minulých případech následoval několik hodin po rozhodnutí EMA.

„Toto je první vakcína, kterou je možné používat v jedné dávce,“ uvedla šéfka EMA Emer Cookeová. Země EU již využívají vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, které se všechny aplikují ve dvou dávkách. Právě fakt, že postačí jen jedna dávka, může mít velké výhody při organizování očkování.

EMA dospěla k závěru, že data z průběžného hodnocení americké vakcíny dostatečně prokazují její bezpečnost a účinnost, která dosahuje 67 procent.

Touto látkou se už nyní očkuje například v USA nebo Kanadě. Jednodávkovou vakcínu vyvinula farmaceutická divize americké firmy Janssen Pharmaceutica.

Firma je připravena začít vakcínu dodávat do Evropy od dubna, do poloviny roku by měla unijním zemím doručit 55 milionů dávek. Celkem má EU na základě společné smlouvy získat 200 milionů dávek s možností stejné množství přednostně dokoupit.

Právě očkování považuje EU za nejdůležitější část strategie boje proti pandemii, která dál sužuje většinu evropských států. Estonsko kvůli rychlému šíření britské mutace koronaviru ode dneška na měsíc zavírá školy, restaurace či obchody. Portugalsko, které v lednu patřilo co do rychlosti šíření koronaviru k nejspostiženějším zemím na světě, má naopak zveřejnit plán postupného uvolňování restrikcí.

USA schválily očkovací látku J&J v únoru. Tamní regulátor došel k závěru, že je silnou prevencí proti tomu nejdůležitějšímu, tedy vážnému průběhu covidu-19, hospitalizaci a úmrtí. Jedna dávka v masivních klinických testech provedených na třech kontinentech zabránila těžkému covidu-19 v 85 procentech případů, a to i v Jihoafrické republice, kde se objevila obávaná nová mutace koronaviru.

Zdroje: