Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Šéf OSN: Svět urgentně potřebuje celosvětový vakcinační plán

Šéf OSN: Svět urgentně potřebuje celosvětový vakcinační plán
Generální tajemník OSN vyzval skupinu největších ekonomik G20 k vypracování globálního plánu na očkování proti covidu-19. | zdroj: Profimedia

Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval skupinu největších ekonomik G20 k vypracování globálního plánu na očkování proti covidu-19.

Pandemii je podle něj nutné co nejrychleji porazit po celém světě, aby se zabránilo vzniku nových mutací v méně vyspělých zemích globálního Jihu, kde nyní nejsou očkovací látky dostupné. Podle agentury AFP to Guterres prohlásil na jednání šéfů diplomacií zemí působících v Radě bezpečnosti OSN.

Pokud necháme virus, aby se šířil v zemích globálního Jihu jako lesní požár, bude zas a znovu mutovat.

„Svět urgentně potřebuje celosvětový vakcinační plán, aby přivedl dohromady všechny, kteří mají potřebnou moc, vědeckou expertizu a výrobní a finanční kapacity,“ řekl Guterres. "Domnívám se, že (skupina dvaceti největších ekonomik) G20 je v dobré pozici na to, aby ustavila mimořádnou pracovní skupinu, jejímž úkolem by bylo takový celosvětový očkovací plán vypracovat a koordinovat jeho realizaci a financování," dodal.

Ve skupině by podle něj měly zasednout všechny státy, které jsou velkými výrobci dosud používaných vakcín proti covidu-19. V RB OSN zasedají mimo jiné USA, Rusko, Čína, Británie a Indie, které jsou v současnosti největšími producenty těchto očkovacích látek.

Na virtuálním summitu lídrů nejvyspělejších zemí skupiny G7, který začne v pátek, by podle generálního tajemníka „mohl vzejít potřebný elán ke shromáždění nutných finančních prostředků“.

„Pokud necháme virus, aby se šířil v zemích globálního Jihu jako lesní požár, bude zas a znovu mutovat,“ čímž podle Guterrese vzniknou „nové nakažlivější, smrtelnější varianty, které by mohly potenciálně ohrozit účinnost vakcín“. „To by mohlo pandemii významně prodloužit a dovolit viru, aby se vrátil a znovu pustošil globální Sever,“ dodal generální tajemník.

Státy by měly pracovat jako tým

OSN by podle něj měla vyvíjet tlak na to, aby byli co nejrychleji naočkování všichni lidé na světě. Guterres pak odsoudil nynější nerovnou distribuci očkovacích látek mezi světové obyvatelstvo a podotkl, že 75 procent všech dosud podaných dávek dostali obyvatelé jen desíti světových zemí, přičemž ve 130 státech nebyl zatím naočkován nikdo.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab na setkání prohlásil, že by se státy měly semknout a pracovat jako tým, který čelí smrtícímu nepříteli. Británie také předložila návrh usnesení RB OSN, které vyzývá k dočasnému klidu zbraní v místech ozbrojených konfliktů po celém světě, aby bylo možné naočkovat tamní populaci. Podle Raaba se jedná o asi 160 milionů lidí například v Jemenu, Sýrii, Jižním Súdánu, Somálsku či Etiopii.

Šéf americké diplomacie Anthony Blinken oznámil, že USA do konce tohoto měsíce zašlou před 200 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) Světové zdravotnické organizaci (WHO). Z té Spojené státy vyvedl bývalý prezident Donald Trump, nynější šéf Bílého domu Joe Biden však zemi nasměroval zpět hned první den v úřadu.

„Je to klíčový krok dopředu, pokud jde o plnění našich finančních závazků jako člena WHO, který je odrazem našeho obnoveného závazku zajistit, aby WHO měla potřebnou podporu při vedení globálního tažení proti pandemii,“ řekl Blinken.

Zdroje: