Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Jak ušetřit na Vánoce? Buďte vděční a důsledně plánujte

Jak ušetřit na Vánoce? Buďte vděční a důsledně plánujte
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pokud každý rok bojujete s nekřesťanskými částkami za dárky, nakoupíte toho víc, než byste chtěli, a boj s předsevzetím neutrácet letos tolik pokaždé prohrajete, máme pro vás výbornou zprávu. Nebo přesněji - mají ji pro vás američtí vědci, kteří přišli na to, jak se ovládnout a nepropadnout předvánočním nákupním orgiím.

Klíčem k větší finanční disciplinovanosti je podle týmu amerických odborníků pod vedením psychologa Davida DeStena pocit vděčnosti. Stačí si vybavit okamžik, kdy jste pocítili vděčnost, a vaše nutkání k impulsivnímu nákupu klesne.

Vědci to zjistili z pokusu se 75 muži a ženami. Rozdělili je do tří skupin a dali jim tužky a papíry. Jedna skupina pět minut popisovala událost, při které měla pocit vděčnosti. Druhá skupina zaznamenala chvíli, kdy byla šťastná, a třetí psala o událostech běžného dne. Účastníci si následně vybírali, zda by chtěli raději malý finanční obnos ihned, nebo o něco větší částku někdy v příštím půl roce. Věděli přitom, že někteří z nich budou náhodně vybráni a zvolenou odměnu skutečně obdrží.

Pro skupinu, která popisovala vděčnost, byla vidina většího výdělku v budoucnosti lákavější než menší částka ihned na ruku. Takže než příště vyrazíte na nákupy, zkuste to a vybavte si okamžik, kdy jste byli někomu za něco vděční. 

Plánovat, plánovat

A kdyby to na vás náhodou nefungovalo, máme pro vás ještě pár tipů. Osvědčeným pomocníkem je určitě plánování.

Pokud si dopředu sepíšete dárky, které chcete pořídit rodině, nebudete pak v obchodě tápat, pro koho už dárky máte a pro koho ještě ne, a tím pádem nekoupíte zbytečně něco navíc.

Seznam všech surovin na cukroví zase pomůže k tomu, abyste si nepřinesli domů víc mouky a másla, než budete potřebovat. Díky plánování máte navíc větší šanci počkat si u opravdu drahých položek, jako jsou třeba letos ořechy, na slevu. 

Když už jsme u slev, před Vánoci na ně pochopitelně obchodníci lákají, ale zdaleka ne každá sleva vám skutečně pomůže ušetřit. Vlastně naopak. Někdy byste kvůli ní museli koupit větší balení, než chcete, nebo byste se zbytečně nechali nachytat na "slevu" z uměle vytvořené ceny.

Počkejte na leden

Pokud zamýšlíte lovit slevy, je lepší tak učinit pouze u věcí, které byste si koupili tak jako tak, a v objemu a množství, které opravdu potřebujete. Chcete-li pod stromeček koupit dražší elektroniku, zkuste popřemýšlet, zda by nestálo za to dát obdarovanému pod stromeček originální "voucher" a počkat na lednové výprodeje. Můžete uspořit i pár tisícovek.

Nakupovat (nejen před Vánoci) choďte sytí, se seznamem a bez dětí, které budou jen těžko odolávat záplavě sladkostí, hraček a ozdobiček – a vy jejich psím očím.

A pokud má Ježíšek opravdu hluboko do kapsy? Nezoufejte. Ozdoby vyrobte s dětmi, budou nadšené, stejně tak i balicí papíry. Na internetu si můžete najít návod na výrobu jedlých dárků, které potěší někdy víc, než každoroční kosmetika nebo oblečení.

Partnerům a partnerkám můžete věnovat svůj čas a vytvořit jim třeba poukaz na láskyplnou masáž nebo seznam služeb, které pro partnera uděláte. Třeba "vyluxuji za tebe" nebo "dojdu ti pro pivo". V dnešní přematerializované době to sice může vypadat na první pohled "trapně", ale věřte, že za případnou masáž po celodenní dřině váš partner či partnerka nakonec hodně ocení.

Zdroje:
Vlastní