Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Drsná realita 'Santovy vesničky': Továrna na Vánoce v jihovýchodní Číně

Drsná realita 'Santovy vesničky': Továrna na Vánoce v jihovýchodní Číně
Přes 60 % vánoční dekorace se vyrobí v čínské vesnici I-wu. | zdroj: Profimedia

Americké děti v tom mají jasno. Výroba vánočních dárků je plně v režii Santa Clause a jeho roztomilých skřítků na Severním pólu. Skutečná vánoční vesnice však leží tisíce kilometrů daleko v čínské vesnici, kde v drsných pracovních podmínkách vznikají vánoční ozdoby takřka pro celý svět.

Možná i na vašem vánočním stromku visí rudá polystyrénová vločka vyrobená rukama devatenáctiletého dělníka z čínského I-wu. Wej a jeho otec jich dokážou v malé místnosti, kde se rudá barva vznáší jako jemný prášek ve vzduchu a je doslova všude, obarvit za den až pět tisíc kousků.

Výrobna se nachází ve 'vánoční vesničce' ležící v jihovýchodní čínské provincii Če-ťiang. V obci I-wu se ve více než šesti stovkách továren vyrábí vánoční ozdoby pro zbytek světa.

Pracovní život v čínských továrnách má ovšem do idylické podoby vánoční vesničky hodně daleko. Místo skřítků tam pracují vnitřní migranti, kteří si za měsíc dřiny po 12 hodinách denně přijdou v přepočtu šest až 11 tisíc korun. 

Ani ze zdravotního hlediska to pro "vánoční dělníky" není nic moc. "Z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví, škodlivých chemických látek a rozpouštědel, je to tam více než znepokojivé," popisuje pracovní podmínky fotograf Toby Smith, který dal zdokumentoval výrobu a prodej vánočních dekorací v snímku Xmas Unwrapped (Rozbalené Vánoce).

zdroj: YouTube

Chtěl tak upozornit na to, že obyvatelé Západu vesele kupují sváteční ozdoby vyrobené eticky nepřijatelným způsobem, aniž by se vůbec zamysleli, co si vlastně dávají na stromek. 

Vánoce made in China

I-wu je skutečně světovou baštou výroby vánočních ozdob. Z místních továren pochází více než 60 procent všech dekorací, se kterými svět oslavuje Kristovo narození.

Obec vzdálená 300 kilometrů od Šanghaje funguje zároveň i jako obří trh. V ulicích se vedle sebe tísní přes 60 tisíc stánků, kde si můžete pořídit snad veškeré myslitelné umělohmotné výrobky včetně vánočního zboží. Umělými stromky počínaje, přes různé typy ozdob, světýlek a neonových kabelů, až po umělé srnky a Santovy červené čepice.

Ducha Vánoc byste tam ale hledali marně. Kromě drsných podmínek, které v "továrnách na Vánoce" panují, navíc vánoční svátky nemají v Číně žádnou tradici a čínské úřady je označují za záležitosti Západu. Před lety se dokonce ve městě Wen-čou, které se nachází ve stejné provincii Če-ťiang, oficiálně zakázali jakékoli oslavy Vánoc na školách.

Ani sníh místní obyvatelé neznají a s vločkami se setkávají jen v jejich umělé podobě. V této totiž oblasti nikdy nesněží, nerostou tam jehličnaté nebo borovicové stromky, tradiční symboly západních Vánoc, které ale i u nás pomalu vytěsňují umělé imitace vyrobené možná právě v čínské "vánoční vesničce".

Zdroje:
The Guardian, Vlastní, Český rozhlas