Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

'Zase jsou tady ty ... Vánoce.' Z nadávek na svátky se stává móda

'Zase jsou tady ty ... Vánoce.' Z nadávek na svátky se stává móda
Za vánoční nervy si řada lidí může sama. A konzumu se dá celkem snadno vyhnout. Když se chce... | zdroj: ThinkStock

Přichází s každým prosincem a člověk tomu neuteče stejně jako všudypřítomným koledám, vánočním slevám a davům u pokladen. O čem je řeč? O intenzivním nadávání na vánoční svátky.

Jeden by řekl, že jde o novodobý obskurní sváteční zvyk. Neboť vztekání se nad tím, že "Vánoce jsou o konzumu, horách jídla a honbě za dárky, kterými se děti jen rozmazlují a lidé zbytečně ohromují (následuje souhrn nejvybranějších lingvistických perel)", je evergreen spjatý s koncem každého roku.

Sociální sítě se plní naštvanými příspěvky, negativistické debaty se vedou v hospodách, v ordinacích i na autobusových zastávkách. Nejzuřivější přitom bývají pseudoalternativci, uhoněné matky, které si daly za cíl zvládnout všechno na jedničku dvakrát podtrženou, a lidé typu "jsem nad věcí za všech okolností". 

Vlna "vánočních hejtů" se na člověka valí ze všech stran. Nadává se všude, kde se dá, paradoxně dokonce i pod reklamními příspěvky na facebookových účtech jednotlivých supermarketů. 

Otázkou je, proč? Jasně, vánoční výzdoba pomalu už od září je otravná, jinak se ale vtírá myšlenka, že všechno to nadávání, skuhrání a opovržení je - až na výjimky v případě osamělých lidí - spíš důkazem toho, že si profesionální hudralové neumějí nebo nechtějí zařídit svátky jinak, lépe.

Nikde totiž není psáno, že bez 15 druhů cukroví to nejde, což by si měli uvědomit především lidé, kteří pečení nesnášejí. Totéž platí pro dárky - pokud někoho nebaví vánoční nakupování, nikdo mu nebrání, aby se obloukem vyhnul obchodům a dárky si vyrobil vlastnoručně. 

Jenže to skoro vypadá, že ze shazování Vánoc (a čehokoli jiného) se stává módní záležitost. Pokud si ovšem cíleně ošklivíme tak bohulibou tradici jako vánoční svátky, neztrácíme tak zároveň schopnost čerpat pozitiva i z civilnějších a drobnějších radostí po zbytek roku?

Stačí přitom pár drobných změn, aby "vánočního stresu", ze kterého je už pomalu mediální klišé, výrazně ubylo. Kredenc si můžete naplnit i kupovaným cukrovím, nebo si z jeho pečení udělejte happening s přáteli. Vánoční úklid rovnou zrušte, uklízejte raději průběžně celý rok. A navíc, pokud máte o Štědrém dni neumytá okna, svět se nezboří.

Dárky si zase můžete objednat přes internet a pokud se chcete vyhnout nervóznímu čekání na jejich doručení, vzpomeňte si příště na nadcházející svátky včas. A co se samotných Vánoc týče, není to žádný maraton, nemusíte obejít úplně všechny příbuzné včetně pratet přes třetí či čtvrté koleno. 

Záplava reklam na "perfektní Vánoce" je sice skutečně otravná, stejně obtížné je ale skuhrání, pomlouvání a znevažování svátků. Jako u čehokoli jiného i zde totiž platí, že negativním přístupem člověk ubližuje především sám sobě. Stačí jedno jediné rozhodnutí a otravné Vánoce se promění ve svátky opravdového klidu a míru. Těšit se na ně můžete dokonce i v dlouhé frontě na pokladnu v supermarketu. Záleží jen na vás a vašem přístupu. 

A pamatujte - téměř vždycky může být hůř. Tak proč si raději neužívat, než zase přijde nějaký skutečný problém? 

Zdroje:
Vlastní