Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Ekologie naruby: Brno si výměnou jednorázových kelímků za hrnky moc nepomohlo

Ekologie naruby: Brno si výměnou jednorázových kelímků za hrnky moc nepomohlo
Vánoční trhy. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Odvrácenou stranou vánočních trhů jsou tuny odpadků. V Brně se rozhodli následovat příkladu z Vídně a jednorázové kelímky nahradili vratnými hrnky a kelímky, což by bylo fajn, kdyby je nemuseli vozit do myčky 180 kilometrů daleko až do Soběslavi. 

Brněnská radnice připravila pro letošní vánoční trhy ekologickou novinku. Aby výrazně snížila množství odpadu, zakázala jednorázové kelímky. Svařáky, punč, 'svoboďáčky nebo 'turbomošt' budou Brňané popíjet pouze z keramických hrnků nebo omyvatelných plastových kelímků.

Zákazníci budou muset investovat do vratné zálohy, 70 korun za keramický hrnek, nebo 40 korun za kelímek. Cena však zůstává výrazně levnější ne Praha nebo v blízké Vídni. Stánkaři pak za každý vrácený obal zaplatí ještě tři koruny, aby uhradili náklady na cestu obalů do myčky v jihočeské Soběslavi.

Právě ve 180 kilometrů vzdáleném městě bude radnicí najatá společnost Cateringarden obaly umývat. Děpold Czernin ze Spolku pro tradiční Vánoce, který projekt řídí, tvrdí, že najatá firma nejlépe zvládne hygienické a kapacitní požadavky.

K dlouhému cestování hrnků do myčky uvedl, že "pořád je to ekologičtější než používání jednorázových". O tom by se však dalo silně pochybovat. 

S novým systémem výrazně nesouhlasí ani stánkoví prodejci. Zpochybňují ochotu lidí sáhnout kvůli prvnímu nápoji hlouběji do kapsy. Další potíží je i skladování keramických hrnků v malém stánku. Aby stánkaři dodrželi předepsané hygienické normy, každý nápoj musejí podávat v novém obalu. Většina trhovců nakonec zvolila na úkor hrnků vratné kelímky.


Zdroje:
Brněnský deník