Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Jak se bránit proti „energetickým šmejdům“

Jak se bránit proti „energetickým šmejdům“
zdroj: tisková zpráva

Každý z vás se nejspíše setkal se situací, kdy mu u dveří zazvoní cizí člověk, představí se pod hlavičkou renomované firmy, nebo dokonce jako zástupce České obchodní inspekce a následně pronese kouzelnou větu „můžete mi ukázat vaše účty za elektřinu?“. Díky asertivitě a trikům prodávajících pak spousta lidí může souhlasit i s něčím, co je pro ně ve finále nevýhodné.

Prodejci se většinou tváří, že vám chtějí pomoci ušetřit a často si od vás nechají podepsat možnost vaším jménem změnit dodavatele energií. Neřeknou, že za předčasné ukončení smlouvy se stávajícím dodavatelem na vás mohou čekat penále. Ve smlouvě mívají také pokutu, kterou od vás budou vymáhat, pokud s výhercem aukce nebudete souhlasit. Fíglů využívají nespočet, proto doporučujeme vzít si dostatek času na pečlivé pročtení smluv. Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte, ptejte se! Féroví dodavatelé vám vždy rádi a ochotně pomohou smlouvě porozumět.

Pomoci spotřebitelům plánuje v příštím roce Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Energetickým regulačním úřadem. Chystají novelu zákona, který chtějí předložit vládě k 30. červnu 2019. Nově pro spotřebitele chtějí například možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů od jejího podepsání, jasně stanovené datum fixace ve smlouvě a snížení maximální výše smluvní pokuty.

„Drtivá většina těchto nabídek probíhá tak, že vás osloví podomní prodejce zazvoněním u vašich dveří. Takové nabídky raději rovnou odmítejte, nebo si nechte čas na rozmyšlení předtím, než cokoli podepíšete – ušetříte si tím starosti. Nejlepší je vyhledat si sami nejlevnějšího dodavatele energií a toho oslovit přímo,“ doporučuje ministr průmyslu Tomáš Hüner.

Vyhledání nejlevnějšího dodavatele energií je dnes velmi snadné. Využít můžete internetové srovnávače, jako třeba Srovnám.cz. Po zadání PSČ a odhadované spotřeby vám srovná nabídky nejen podle ceny, ale pomůže vám prověřit i další důležité parametry. Třeba automatické prodlužování smluv, sankce za předčasné ukončení smlouvy, nebo zda dodavatel podepsal etický kodex vydávaný Energetickým regulačním úřadem.

Zdroje:
Inzerce