Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Předčasné ukončení nevýhodné smlouvy s dodavatelem energií je možné. Jak na to?

Předčasné ukončení nevýhodné smlouvy s dodavatelem energií je možné. Jak na to?
zdroj: tisková zpráva

Český trh s energiemi v tomto roce pravděpodobně zasáhne vlna zdražování. Trojice gigantů ČEZ, EON a Pražská energetika již oznámila zvýšení ceny elektřiny. Ostatní dodavatelé pravděpodobně nezůstanou dlouho pozadu. Někteří dodavatelé zároveň mění obchodní podmínky. Pokud se tak stane a váš dodavatel zdraží, nebo změní obchodní podmínky, máte právo bez sankcí a poplatků dodavatele vyměnit. Na plánovaném zdražení tak paradoxně můžete vydělat. Poradíme vám, jak na to.

Ke zvyšování cen elektřiny nyní dochází kvůli růstu cen na velkoobchodních burzách. Vývoj na burze v posledních týdnech není z pohledu zákazníka pozitivní ani v případě zemního plynu. Jeho ceny také rostou. Právě proto je pravděpodobné, že v nadcházejících měsících elektřinu či plyn zdraží mnozí dodavatelé. Pro zákazníky to ale může být dobrá zpráva. Plánovaná změna s sebou přináší možnost, jak předčasně ukončit nevýhodné smlouvy na dobu určitou.

Jakmile totiž dodavatel mění obchodní podmínky nebo zvedá ceny, získáváte možnost odstoupit od smlouvy. Pokud vám dodavatel plánovanou změnu oznámí, do deseti dnů před účinností samotné změny máte právo smlouvu se současným dodavatelem vypovědět. Při zasílání výpovědi dbejte na to, aby byla doručena včas. Počítá se totiž nikoliv datum odeslání, ale doručení.

Při plánované změně dodavatele je vždy vhodné zkontrolovat si současnou smlouvu, podmínky a dobu jejího trvání. Pokud totiž máte nevýhodnou smlouvu na dobu určitou, jste vázáni k určitému datu a za případné předčasné ukončení smlouvy jste penalizováni, může pro vás změna plánovaná dodavatelem znamenat výhru. Za běžných okolností byste čekali (mnohdy i roky) na uplynutí doby, na kterou byla smlouva sjednána, hlavně kvůli obavě z vysokých pokut. Když ale dodavatel zdražuje nebo mění obchodní podmínky, nejsou to běžné okolnosti, a vy jich můžeme využít ve vlastní prospěch.

Dodavatelé energií vás většinou na změnu přímo upozorní (dopisem, e-mailem, telefonicky) a sami vám řeknou, do kdy můžete smlouvu vypovědět. Stačí ale, pokud dodavatel vyvěsí informace o chystaném zdražení na svých stránkách. Zákazníci takových společností pak mají složitější situaci a měli by stránky svého dodavatele energií pravidelně kontrolovat, aby svou šanci na levnější energie zbytečně nepromrhali.

Jak na to v 5 krocích:

  1. Dodavatel oznámí plánovanou změnu
  2. Zjistit datum účinnosti změny (Například 25. 5. 2018, výpověď musí být doručena do 10 dnů před účinností změny. V tomto případě by to bylo 15. 5. 2018)
  3. Zvolit nového dodavatele energií
  4. Podpis smlouvy a plné moci s novým dodavatelem
  5. Zbytek už nový dodavatel zajistí za vás (výpověď původnímu dodavateli a převod odběrného místa)

Při výběru a porovnání nového dodavatele energií vám může pomoci některý s internetových srovnávačů, například srovnám.cz. Kromě ceny zhodnotí i jiná důležitá kritéria, například typ smlouvy, případné sankce a poplatky, nebo zda dodavatel podepsal Etický kodex dodavatele energií. Při uzavírání nové smlouvy doporučujeme zvolit smlouvu na dobu neurčitou, kde máte možnost si zvoleného dodavatele vyzkoušet. A pokud nebudete spokojeni, můžete se kdykoliv rozhodnout pro změnu.

Zdroje:
srovnám.cz, Energetický zákon č. 458/2000 Sb., § 11a odst. 5