Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Komentář: Iluminát, zednář, nebo loutka Robohitlera?

Komentář: Iluminát, zednář, nebo loutka Robohitlera?
Miliardář, spekulant a filantrop George Soros | zdroj: Profimedia

Stále více se skloňuje jméno miliardáře a filantropa George Sorose, velmi často v ne příliš pozitivním světle plném představ o světovém spiknutí, iluminátech, nacistech a dalších zábavných bizarních věcech. Tak úsměvné ovšem už není, když si uvědomíme, že mýtus o pekelném židovském loutkáři, který si hraje s půlkou světa, postupně přejímají i vysoce postavení politici.

Ještě před pár lety by byl obličej miliardáře, finančníka a filantropa George Sorose pro většinu laické veřejnosti neznámý. Dnes tento sedmaosmdesátiletý maďarský rodák židovského původu nedá spoustě lidem spát a jeho stará usměvavá tvář se během poslední doby stala nejen pro ortodoxní vyznavače konspiračních teorií symbolem světového spiknutí. 

Spiknutí, jehož účelem je prý například rozložit národní státy, vymýtit křesťanství, vyvolat v USA rasovou válku, nebo zaplavit celou Evropu migranty. Jak a proč se starý spekulant stal pro mnohé hlavním protagonistou příběhů o tajných elitách, které se snaží ovlivňovat celosvětové dění?

Ve znamení Karla Poppera

Dravý byznysmen, ale také nadšený filantrop, George Soros se narodil na počátku 30. let v Maďarsku, kde pod falešnou identitou přečkal druhou světovou válku a vyhnul se tak holokaustu. Po válce emigroval na Západ a začal studovat v Londýně. Tam přišel do styku s filosofem Karlem Popperem, jehož učení o liberalismu a otevřené společnosti Sorose ovlivnilo na celý život, což jasně můžeme vidět v jeho následném dobročinném působení.

Na dráhu svérázného filantropa se George Soros již jako boháč ze Spojených států vrhl na konci 70. let, když začal sponzorovat černošské studenty v Jihoafrické republice. Následovala řada dalších aktivit, především ve střední a západní Evropě, kde se Soros snažil podporovat místní organizace stojící proti komunistické totalitě. V roce 1993 založil svou známou síť nadací Open Society Foundations (v té době známou jako Open Society Institute), která momentálně působí ve více než stovce zemí světa.

Aktivity nadace se nesou přesně v duchu filosofie, kterou Soros přejal od Poppera. Zaměřují se na podporu globalismu, svobody médií, lidských práv a podobně, dost často v zemích, kde působí vlády s autoritářskými tendencemi. Sorosovi je tak často na triko připisováno vyvolávání revolucí a rozvracení států, což je v kombinaci s jeho kontroverzními finančními aktivitami a židovským původem perfektním materiálem pro každého milovníka konspiračních teorií.

Ostatně sám Soros v minulosti prohlásil: "Pokud někdy existoval muž, který by mohl být vzorem žido-plutokratického bolševického sionistického světového spiklence, jsem to já."

Nejdřív to byla sranda, ale pak...

Soros se tak v poslední době stal oblíbeným terčem mnoha neohrožených hledačů pravdy a v rámci vyfabulovaného světa internetových bojovníků proti iluminátům, reptilianům a židochazarům se postavil na úroveň dalších zlověstných boháčů Rockefellerů a Rothschildů, nebo zlomocné konference Bilderberg.

Ač samozřejmě v hlubokých stokách internetu existují i teorie, podle nichž je Soros pouhou nastrčenou loutkou v rukách někoho ještě mocnější, možná nějakého Robohitlera žijícího na dně Kolského vrtu, kdo ví.

Ano, konspirační teorie o starém muži, který jako pekelný loutkář tahá za nitky půlky světa jsou celkem vtipné, dokud ale zůstávají pouze v prostředí pochybných webů a diskusních fór, kde se jim můžeme smát jako zajímavé bizarnosti. Skutečný problém nastává, když se tyto představy přelejí od groteskních hledačů pravdy do obecné společenské diskuse a začnou s nimi pracovat i přední politici. A přesně to se stalo v případě Sorose.

Do obecného povědomí se dnešní obraz Sorose jako mocného světového manipulátora začal postupně dostávat během počátků ukrajinské krize, následované migrační krizí a vše bylo završeno americkými prezidentskými volbami. Haló kolem finančníkovy osoby je pro nás vlastně krásnou ukázkou toho, jak se společenská diskuse za několik málo posledních let naprosto změnila a posunula tím opravdu špatným směrem.

Veřejný nepřítel číslo jedna

Odstrašujícím příkladem, jak konspirační teorie kolem Sorose začali ve svůj prospěch využívat vrcholní politici, nám může být Maďarsko, kde během posledního roku premiér Viktor Orbán udělal ze starého filantropa prakticky veřejného nepřítele číslo jedna.

Sorosovi a jeho neziskovým organizacím v Maďarsku je tak předhazována příprava svržení Orbána, ďábelský plán zaplavit zemi migranty, nebo podle některých stojí i přímo za žalobami Evropské komise za nedodržování kvót.

V červenci minulého roku se proti miliardáři dokonce rozjela obrovská vládní kampaň, která dle odhadů vyšla v přepočtu na necelých 50 milionů korun, využívající kontroverzní plakáty, které podle řady kritiků evokují antisemitskou propagandu.

profimedia-0341627788 Jeden z plakátů maďarské kampaně proti Sorosovi | zdroj: Profimedia

Největším trnem v oku se pro maďarského předsedu vlády stala Středoevropská univerzita v Budapešti založená a financovaná právě Sorosem. Během dubnu 2017 byl přijat zákon zjevně útočící na zahraniční univerzity, který prakticky znemožnil fungování Sorosovy školy. Evropská komise se za tento kontroverzní zákon rozhodla pohnat Maďarsko před Soudní dvůr EU.

Není divu, že filantrop podporující otevřenou společnost, liberalismus a svobodná média je překážkou pro maďarské nacionalisty v čele s Orbánem, který se nepokrytě snaží vybudovat ve svojí zemi autoritářský režim. Ač svým způsobem může být maďarský premiér za přítomnost Sorose rád, neboť momentální hysterie nejen kolem uprchlické krize mu dává perfektní možnost, jak na vyfabulované kritice židovského miliardáře sbírat politické body.

Pro začínajícího diktátora přece není nic lepšího, než jasně viditelný nepřítel, na kterého se můžou svést všechny bolístky národa. Soros, kterého se vrcholní maďarští politici nebojí označit už ani za ztělesnění satana na zemi, je pro to ideálním cílem.

Židovský esesák útočí

Podobné společenské naladění proti Sorosovi, které přejímají i vrcholní politici, můžeme sledovat rovněž ve Spojených státech, kde proti spekulantovi známému především podporou demokratické strany a jejich kandidátů stojí především republikáni a jejich příznivci.

Sorosovi je tu předhazováno například zorganizování nedávného ultrapravicového pochodu v Charlottesville, který byl podle teorií mnohých ve skutečnosti skrytou provokací levicových aktivistů k zdiskreditování prezidenta Trumpa.

Ostatně USA je na podobné legendy kolem George Sorose opravdu bohaté a prostřednictvím internetu je hojně posílá i do zahraničí. Podle některých tak například starý finančník připravil nepokoje ve Fergusonu v roce 2014, aby v Americe způsobil rasovou válku, nechal sesadit papeže Benedikta XVI. a místo něj nasadil svoji figurku Františka, za účelem rozložit katolickou církev a vymýtit křesťanství, nebo podle obzvláště vypečených teorií působil během Druhé světové války v jednotkách SS.

U nás je jméno George Sorose také již pevnou součástí slovníku té rozlobené části společnosti, která si libuje v dezinformačních zpravodajských webech a sdružuje se kolem kontroverzních politických stran, jako je například SPD Tomia Okamury.

Jednoduchá odpověď na složité otázky

Soros se tak pro mnohé Čechy stal univerzálním argumentem, kterým se dá uzavřít každá názorová diskuse. Výkřiky typu "Platí vás Soros!" můžeme slyšet stále častěji. I již zmíněný předseda SPD jako jeden z politiků tuto rétoriku přijal, jak si můžeme všimnout na jeho Facebooku, když se minulý měsíc například pustil do serveru Hlídací pes.

"Podvodný web Hlidacipes.org spojený s penězi George Sorose, který financuje politické 'neziskovky', dnes lživě a podvodně informuje, že jsem prý neuvedl ve svém majetkovém přiznání prodej svého podílu v restauraci," podporuje mýtus o manipulátorovi Sorosovi Tomio Okamura.

Zajímavé bylo rovněž "exkluzivní zjištění" dezinformačního serveru Aeronet, který přišel s informacemi, že Soros tajně navštívil Prahu a společně s Karlem Schwarzenbergem si otevřeli účty u UniCredit Bank, z kterých hodlají sponzorovat prezidentské kandidáty, aby zabránili výhře Miloše Zemana. Úspěšně to vyvrátil například server info.cz.

Soros je zkrátka všude. Stal se pro část společnosti jednoduchou osvobozující odpovědí na složité otázky světa a pro populistické politiky zas účinnou frází. Jak bylo již zmíněno, je mýtus kolem finančníka symptomem mnohem většího problému proměny úrovně společenské diskuse, kterou zachvacuje stále větší chaos a zmatek. Jestli to takhle půjde dál, tak nám postupem času už ani představa Robohitlera sedícího na dně Kolského vrtu nebude připadat vtipná.

Zdroje:
Vlastní