Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Kdo řídí Islámský stát? Konspirační teoretici mají žně

Kdo řídí Islámský stát? Konspirační teoretici mají žně
Konspiraci vidí někteří lidé úplně za vším. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ve světě konspiračních teorií stojí za každým velkým konfliktem někdo v pozadí, nejčastěji Spojené státy a Izrael. Výjimkou není ani Islámský stát, "ve skutečnosti" židovsko-americká konspirace a doslova hra na život a krutou smrt.

Globální konspirační teorie jsou nedílnou součástí 21. století. Některým lidem slouží podobně jako jedna ze starých funkcí náboženství - vysvětlují zdánlivě nevysvětlitelné, zahlazují mezery v našich vědomostech a odhalují tajemná zákoutí politiky.

Zároveň se díky internetu a sociálním sítím velmi rychle a snadno šíří do celého světa. Existují konspirační teorie týkající se snad všeho, od kruhů v obilí, přes epidemie až po různé formy celosvětové vlády soustředěné do rukou několika jednotlivců.

 

Prominentní roli v soudobých konspiračních teoriích však hrají ozbrojené konflikty a terorismus; ostatně těžko se najdou propíranější konspirační teorie než ty o "jiném" scénáři útoků z 11. září. V nějakou z nich podle různých průzkumů věří třetina všech Američanů.

Islámský stát díky rozsahu své moci, mediálnímu prostoru a nové úrovni práce s internetovou propagandou logicky získává mezi konspirátory na pozornosti. Nejvíc je to vidět v arabském světě s jeho tradičními sklony hledat viníky v Izraeli nebo ve Spojených státech bez ohledu na konkrétní události.

"Za vším hledej Američany"

Stačí vzpomenout, jak řada Íránců nakloněných režimu viděla v Chomejního revoluci 1979 britské spiknutí. Když se hroutil Mursího režim v Egyptě, Američané nebo Izraelci měli mít prsty na obou stranách konfliktu v závislosti na tom, kdo koho zrovna obviňoval. Americké službě CIA a izraelskému Mossadu se na Středním východě připisuje téměř magická moc.

Také Islámský stát by měl být podle různých variant výplodem amerických a izraelských tajných služeb. Mohlo to být ve formě finanční podpory 20 až 30 milionů dolarů někdy na začátku Syrské občanské války a džihádisty měla přímo vybavit a vycvičit americká armáda na území spojeneckého Jordánska.

Vůdce a samozvaný chalífa al-Bagdádí údajně vůbec neexistuje, je to jen americký herec židovského původu Simon Elliot. Podobně jako al-Bagdádí jsou podle některých konspiračních verzí falešné i ostentativní popravy zajatců, které IS natáčí. Jejich aktéři byli porůznu spatřováni po celém světě nebo se zveřejněné informace o nich neshodují s dohledatelnými údaji na internetu.

Žádné důkazy, jako obvykle

Kromě paralel s Afghánistánem a podporou mudžahedínů staví konspirátoři své teorie na údajné schůzce Johna McCaina s představiteli Islámského státu, která se měla uskutečnit minulý rok a fotografie z ní unikla na internet. Jenže brzy se ukázalo, že jde ve skutečnosti o schůzku s lidmi ze Svobodné syrské armády. Snímek přesto na Twitteru koluje dál.

Za jiný důkaz mají sloužit údajně uniklé pasáže z nové autobiografické knihy Hillary Clintonové a zprávy vynesené Edwardem Snowdenem z prostředí NSA. Žádné takové zprávy se nepodařilo vyhledat, což potvrzuje rozčilená reakce Snowdenova nejbližšího novináře Glenna Greenwalda, který to označil za "naprostou hovadinu". Podobně se vyjádřil i Snowdenův právník Ben Wizner.

Konspirační teorie mají přitom například v Libanonu takovou sílu, že kvůli nim byl americký velvyslanec povolán na kobereček, aby vše vysvětlil, a americká vláda vydala oficiální vyjádření odmítající své spojení se vznikem IS.

Dlouhá historie lhaní a zamlžování akcí amerických tajných služeb nebo lhaní ohledně zbraní hromadného ničení v Afghánistánu samozřejmě důvěře nejen v arabském světě příliš nepomáhají. Konspirační teorie podporuje také mnoho osobností na Západě. Onu fotografii Johna McCaina citoval dokonce potenciální kandidát republikánské strany na prezidenta Rand Paul, mimochodem syn slavného konspirátora.

A nedávno na sebe upozornila provokativní feministická spisovatelka Naomi Wolfová, která zpochybňovala autenticitu natočených poprav a naznačovala výhody plynoucí z budování strachu pro tajné služby celého Západu a jejich zájmu kontrolovat domácí společnost. Po vlně kritiky musela své vyjádření korigovat.

"Za všechno může Saúdská Arábie"

Spojené státy a Izrael jsou výsadní, ale nikoli jedinou inspirací konspiračních teoretiků. Podle některých totiž stojí za vznikem Islámského státu Saúdská Arábie - rodiště extrémní wahhábistické ideologie, kterou se IS zřejmě inspiruje, stejně jako jejími krutými metodami veřejných poprav a přísnými pravidly oblékání a stylu života či přístupu k náboženským menšinám.

Mezi šíity je obzvlášť populární představa, že to byla právě Saúdská Arábie, která Islámský stát stvořila, aby zničila svého íránského souseda a zlikvidovala jeho vliv v Iráku. V samotné Saúdské Arábii nebo v Egyptě ovládaném vojenskou diktaturou je oproti tomu oblíbená teorie o podpoře z Turecka a Kataru. Erdogan má mít v Sýrii a jinde na Středním východě imperiální ambice, proto také pomáhal Muslimskému bratrstvu a revolučním hnutím v regionu.

Amerika a Izrael v obou verzích samozřejmě stojí v pozadí. A s nimi propaganda místních skupin a ideologií specifických v každé zemi. Ve zmiňovaném Libanonu je to šíitský Hizballáh, který získává množství příznivců svým tvrdým postojem proti IS a slibovanou "ochranou" libanonského území.

Spojení USA a Izraele s tak děsivým nepřítelem, který dokonce libanonské křesťany přiměl k obnovování milicí a který straší ve snech pohraniční stráž, je pro Hizballáh skvělá munice a všechna přidružená média ji brilantně využívají. Jistě to hnutí pomůže při dalších volbách nebo v potenciálním konfliktu s Izraelem.

Je pravděpodobné, že při další hrozivé popravě, jako bylo upálení jordánského pilota, uslyšíme o zvěstech, jak se popravený procházel po ulicích New Yorku. Dost možná s židovskými pejzy. Jak známo, s konspiračními teoriemi se nedá bojovat.

Zdroje:
Vlastní