Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Rodina černocha zastřeleného ve Fergusonu požaduje odškodné

Rodina černocha zastřeleného ve Fergusonu požaduje odškodné
Smrt Michaela Browna spustila sérii protestů proti policejnímu násilí na černoších | zdroj: Profimedia

Rodina neozbrojeného černocha Michaela Browna, kterého loni při zatýkání zastřelil bělošský policista Darren Wilson, podala k civilnímu soudu žalobu na město Ferguson, bývalého policejního šéfa i střelce.

Kvůli smrti způsobené nepřiměřeným policejním zákrokem požaduje rodina odškodné ve výši 75 tisíc dolarů (19 milionů korun) plus proplacení soudních nákladů.

Wilson podle žaloby Browna bezdůvodně zastřelil, použil při tom nepřiměřenou sílu a porušil tak Brownovo zákonem zaručené právo na život. Rodina proto současně volá i po změně policejních praktik. Požaduje, aby bylo přijato nařízení zakazující používat policejní metody, které ponižují, přehlížejí práva nebo jsou jinak zaměřené proti Afroameričanům.

Advokát Brownových Anthony Gray na dnešní tiskové konferenci slíbil, že u soudu předloží dosud neznámé důkazy.

Policista zastřelil nezbrojeného Browna, protože se podle svých slov obával, že může mít zbraň a může tak ohrozit jeho život. Podle některých svědků se však Brown vzdával. Po rasových bouřích, které smrt vyvolala, Wilson, byť bylo jeho stíhání zastaveno, odešel od policie. Po nátlaku odstoupil i jeho nadřízený Thomas Jackson. 

Zdroje:
CNN, news.sky.com