Francouzská delikatesa, ze které se zvedá žaludek
Francie je zemí zaslíbenou všech gurmánů, národní poklad pocházející z vyhlášené oblasti Champaigne však ochutnal jen málokdo. Moc turistů o něm neví a ty, kdo ho touží, alespoň ze zvědavosti, ochutnat, většinou odradí jeho složení a hlavně zápach.
Masové klobásky Andouillette proletěly kolem masa možná tak světelnou rychlostí. Francouzská regionální delikatesa vypadá na první pohled tak trochu jako česká jitrnička a má s ní jedno společné – je také vyrobena z vnitřností. Tady ale veškerá podobnost končí!
Andouillette se vyrábí z nahrubo mleté kombinace vepřového tlustého střeva, žaludků, sádla, trochu masa (aby se neřeklo), a koření – mimo jiné v ní najdete rajčata, cibuli, víno či pepř. Nevábná kombinace "zbytků ze zabijačky" se podává nejčastěji jako předkrm, a to zpravidla se zeleninou a omáčkou z červeného vína nebo dijonské hořčice.
Protože hlavní surovinu tvoří hmota z tlustého střeva, byť důkladně vyčištěného, má Andouillette osobité aroma odkazující na svůj původ. Někdo mluví narovinu o zápachu výkalů, jiní vůni přirovnávají k zatuchlé močovině v kombinaci právě s výkaly, při jejím popisu padají i slova o dlouho nemytém koši na odpadky.
Odvážlivci, kteří se přes aromatickou barikádu probijí, se pak dělí na dva nesmiřitelné tábory - fanoušci, kteří jí propadli, a lidé, kteří měli co dělat, aby se při jídle nepozvraceli. Asi není třeba dodávat, že druhá skupina je výrazně početnější.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,250 | 25,390 |
USD | 24,030 | 24,210 |