Dnes je sobota 10. května 2025., Svátek má Blažena
Počasí dnes 15°C Skoro zataženo

Francouzská delikatesa, ze které se zvedá žaludek

2. 7. 2020 – 17:07 | Magazín | Hana Dubnová

Francouzská delikatesa, ze které se zvedá žaludek
Andouillette je vybraná lahůdka. Pro úzký okruh labužníků... | zdroj: Profimedia

Francie je zemí zaslíbenou všech gurmánů, národní poklad pocházející z vyhlášené oblasti Champaigne však ochutnal jen málokdo. Moc turistů o něm neví a ty, kdo ho touží, alespoň ze zvědavosti, ochutnat, většinou odradí jeho složení a hlavně zápach.

Masové klobásky Andouillette proletěly kolem masa možná tak světelnou rychlostí. Francouzská regionální delikatesa vypadá na první pohled tak trochu jako česká jitrnička a má s ní jedno společné – je také vyrobena z vnitřností. Tady ale veškerá podobnost končí!

Andouillette se vyrábí z nahrubo mleté kombinace vepřového tlustého střeva, žaludků, sádla, trochu masa (aby se neřeklo), a koření – mimo jiné v ní najdete rajčata, cibuli, víno či pepř. Nevábná kombinace "zbytků ze zabijačky" se podává nejčastěji jako předkrm, a to zpravidla se zeleninou a omáčkou z červeného vína nebo dijonské hořčice.

Protože hlavní surovinu tvoří hmota z tlustého střeva, byť důkladně vyčištěného, má Andouillette osobité aroma odkazující na svůj původ. Někdo mluví narovinu o zápachu výkalů, jiní vůni přirovnávají k zatuchlé močovině v kombinaci právě s výkaly, při jejím popisu padají i slova o dlouho nemytém koši na odpadky.

Odvážlivci, kteří se přes aromatickou barikádu probijí, se pak dělí na dva nesmiřitelné tábory - fanoušci, kteří jí propadli, a lidé, kteří měli co dělat, aby se při jídle nepozvraceli. Asi není třeba dodávat, že druhá skupina je výrazně početnější. 

Předchozí článek

Proč si filmaři oblíbili zrovna Vasquezovy skály

Následující článek

Kde je nebe nejmodřejší