Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Banky, wagnerovci i vývoz technologií. Evropská unie uvalila na Rusko desátý balík sankcí

Banky, wagnerovci i vývoz technologií. Evropská unie uvalila na Rusko desátý balík sankcí
Pobočka ruské banky Alfa v Moskvě. Alfa bude odpojena od mezinárodního platebního systému SWIFT. | zdroj: Profimedia

Evropská unie v sobotu potvrdila další, už desátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.

Nová opatření zasáhnou banky, export technologií využitelných pro vojenské účely a vývoz ruských surovin. Rozšíří se také sankční seznam, na nějž přibude 121 jmen jednotlivců a organizací, pro které platí omezení nakládat s majetkem a zákaz cest do unie.

„Máme teď k vůbec nejdalekosáhlejší sankce, které pomáhají ztenčit válečný arzenál Ruska a těžce dopadají na jeho ekonomiku,“ napsala na twitteru šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Na nových sankcích se dohodli velvyslanci členských zemí Evropské unie v pátek, tedy v den prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu, formálně je unie přijala v sobotu.

Schvalování bylo tentokrát komplikovanější než obvykle, protože země se nedokázaly shodnout na podrobnostech zákazu vývozu ruského syntetického kaučuku navrženého Polskem.

„Budeme dál zvyšovat tlak na Rusko – a budeme to dělat tak dlouho, dokud to bude potřeba,“ sdělil v sobotu šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

„Tlak na ruského agresora se musí zvýšit: očekáváme rozhodné kroky proti Rosatomu a ruskému jadernému průmyslu, více tlaku na armádu a bankovní sektor,“ řekl v reakci na přijetí desátého balíku unijních sankcí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Sankce se týkají bank Alfa a Tinkoff, které budou odpojeny od platebního systému SWIFT. Omezen má být vývoz komponentů využitelných pro vojenské účely, například elektronických součástek pro výrobu raket a vrtulníků nebo termokamer.

Sankce zasáhnou i výrobu dronů, které dodává Rusku Írán. Na seznam individuálních sankcí přibyli například činitelé odpovědní za násilné deportace ukrajinských dětí do Ruska, ale také členové žoldnéřské Wagnerovy skupiny a organizace, které s ní spolupracují. 

Zdroje: