Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Evropská unie pozastavila veškeré platby Palestincům

Evropská unie pozastavila veškeré platby Palestincům
Izraelský odvetný úder proti Hamásu v pásmu Gazy | zdroj: Profimedia

Evropská unie pozastavila veškeré platby, které měly směřovat na podporu palestinského obyvatelstva, oznámil dnes evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi. Doplnil, že přezkoumány budou rovněž veškeré projekty a jakékoli nové návrhy týkající se financí na další období jsou odloženy zatím na neurčito. Jde o reakci na sobotní útok ozbrojenců z hnutí Hamás na jih Izraele, který si vyžádal stovky mrtvých.

Za „bod zvratu“ označil komisař rozsah teroru a brutality proti Izraeli. „Nic nemůže být jako dřív. Evropská komise, která je pro Palestince největším dárcem, nyní přezkoumá celé své rozvojové portfolio v hodnotě 691 milionů eur,“ uvedl Várhelyi na internetu. Jakého období se tato částka týká, nebylo jasné.

Pro období 2021 až 2024 přislíbila Evropská unie na palestinské projekty finanční podporu 1,18 miliardy eur (28,9 miliardy korun). Stala se za to terčem kritiky, peníze totiž směřují nejen pro obyvatele okupovaného Západního břehu Jordánu, ale i do Pásma Gazy, které kontroluje hnutí Hamás. Jsou určeny zejména na zdravotní péči, sociální služby či podporu nemocnic. Kritici tvrdí, že by mohly skončit v rukou teroristů, Evropská komise ale vždy veškeré projekty bránila s tím, že příjemce pomoci důkladně prověřují. „Evropská unie nefinancuje Hamás ani jeho teroristické aktivity přímo, ani nepřímo,“ zdůraznil i dnes mluvčí Evropské komise Eric Mamer.

Kvůli útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael pozastavuje Rakousko platby v rámci humanitární pomoci určené Palestincům, oznámil dnes šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. Jde o projekty, na něž Rakousko plánovalo vydat asi 19 milionů eur (přes 465 milionů korun). Kromě toho si rakouské ministerstvo zahraničí předvolalo íránského velvyslance, jehož země podporuje hnutí Hamás. Platby na podporu palestinských území pozastavilo také Německo, které ohlásilo revizi příspěvků.

Izrael obnovil kontrolu nad vesnicemi u Gazy, oznámil totální blokádu pásma

Izraelská armáda obnovila kontrolu nad izraelskými vesnicemi u hranice s Pásmem Gazy, oznámil mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari. Izraelská televize uvedla, že povoláno do služby bylo na 300 000 izraelských rezervistů. Jde podle ní o největší odvod v historii země. Nadále podle armádního mluvčího dochází k izolovaným bojům mezi příslušníky palestinského Hamásu a izraelskými vojáky, ale vesnice, které radikálové při sobotním útoku přepadli, už jsou zcela opět pod izraelskou kontrolou.

Izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na sobotní útok na Izrael nařídil totální blokádu Pásma Gazy. Úřady podle něj přeruší dodávky elektřiny a zablokují dovoz potravin či pohonných hmot. Izraelský ministr energetiky Jisrael Kac později oznámil, že nařídil okamžité přerušení dodávek vody do pobřežní enklávy. „Bojujeme proti bestiím a podle toho jednáme,“ řekl Galant.

Blokáda přichází po izraelských odvetných úderech, které zabily téměř 500 lidí v Pásmu Gazy a zranily další 3000. Útoky Hamásu si v Izraeli vyžádaly přes 700 životů a více než 2200 raněných.

Zdroje: