Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Evropská unie zavedla nové sankce vůči Hamásu, týkají se šesti lidí

Evropská unie zavedla nové sankce vůči Hamásu, týkají se šesti lidí
Válka v Gaze | zdroj: Profimedia

Evropská unie zavedla nové sankce vůči palestinskému radikálnímu hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy. Týkají se šesti lidí z arabských nebo afrických zemí, kteří byli zapojeni do financování Hamásu, sdělil agentuře Reuters nejmenovaný vysoký unijní představitel.

Agentura Reuters dnes rovněž informovala o projevu šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella na univerzitě ve španělském Valladolidu, kde měl prohlásit, že za financováním Hamásu stojí i Izrael. „Hamás byl financován izraelskou vládou ve snaze oslabit palestinskou samosprávu vedenou Fatahem,“ řekl Borrell, aniž by toto tvrzení dále rozváděl.

Evropská unie již dříve tento týden oznámila, že zařadila na svůj sankční režim vůdce palestinského radikálního hnutí Hamás v Pásmu Gazy Jahjáa Sinvára. Opatření znamená, že Sinvár se ocitl na seznamu teroristů a s okamžitou platností byla zmrazena jeho aktiva v členských zemích EU. Všechny subjekty v unii rovněž dostaly zákaz poskytovat mu finanční prostředky či jiné zdroje.

Evropská unie na rozdíl od USA nebo Japonska neuvalila na Hamás v reakci na jeho říjnový útok na židovský stát nové sankce, na seznam teroristů ale už loni v prosinci umístila dva vysoce postavené členy ozbrojeného křídla hnutí.

Zdroje: