Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Lékaři diagnostikovali britskému králi rakovinu, oznámil Buckinghamský palác

Lékaři diagnostikovali britskému králi rakovinu, oznámil Buckinghamský palác
Princ Charles s Alžbětou II. | zdroj: Profimedia

Lékaři diagnostikovali rakovinu britskému králi Karlu III. V prohlášení, které citují britská média, to dnes oznámil Buckinghamský palác. Pětasedmdesátiletý monarcha podle něj na doporučení lékařů odkládá veřejné akce, ale pokračuje v administrativní práci a od dnešního dne započal s léčbou. O jaký typ rakoviny jde, oznámeno nebylo. Panovníkovi vyjadřují podporu světoví politici.

Karel III. minulý týden opustil nemocnici v Londýně, kde absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě. Dnes oznámená diagnóza však rakovinou prostaty není, plyne z prohlášení paláce.

"Během zákroku kvůli zvětšené prostatě, jenž král nedávno podstoupil, vyšla najevo jiná, nesouvisející potíž. Následné diagnostické testy potvrdily formu rakoviny," uvádí Buckinghamský palác.

Na oznámení obratem reagovala kancelář britského premiéra Rishiho Sunaka, který králi popřál "rychlé a úplné uzdravení", píše agentura Reuters. "Nemám pochyb o tom, že se co nevidět vrátí do plných sil a jsem si jistý, že celý národ mu bude přát zdraví," vzkázal Sunak.

Šéf labouristické opozice Keir Starmer popřál králi brzké uzdravení "jménem celé Labouristické strany". Další přání přišla v prvních desítkách minut po oznámení také od starosty Londýna Sadiqa Khana, severoirské první ministryně Michelle O'Neillové nebo z druhé strany Atlantského oceánu.

"Mám o něj obavy," řekl americký prezident Joe Biden novinářům v Las Vegas, kde se setkal se stávkujícími zaměstnanci hotelů, a dodal, že se králi chystá telefonovat. "Jill a já se připojujeme k lidu Spojeného království a modlíme se za brzké a úplné uzdravení Jeho Veličenstva," napsal později na X.

Rychlé uzdravení popřál také francouzský prezident Emmanuel Macron. "Myšlenky všech Australanů jsou s králem Karlem a jeho rodinou," vzkázal zase australský premiér Anthony Albanese.

Do Británie v následujících dnech plánuje přicestovat britský princ Harry, aby se s otcem setkal, informovala agentura PA Media s odvoláním na zdroj z princova okolí. Harry, vévoda ze Sussexu, nyní z manželkou Meghan a dětmi žije v americké Kalifornii.

"Král je vděčný týmu lékařů za jejich rychlý zásah. Ohledně své léčby je optimistický a těší se, až bude moci své veřejné povinnosti opět plně vykonávat," uzavírá Buckinghamský palác oznámení s tím, že Karel III. svoji diagnózu zveřejnil, aby předešel spekulacím a podpořil ty, kterých se rakovina v nějaké podobě rovněž dotkla.

Zdroje: