Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Evropská unie je díky nákupu LNG do konce zimy nezávislá na dodávkách plynu z Ruska

Evropská unie je díky nákupu LNG do konce zimy nezávislá na dodávkách plynu z Ruska
Importní terminál na LNG v Rotterdamu | zdroj: Profimedia

Evropská unie nakoupila dostatek zkapalněného zemního plynu (LNG), aby byla až do konce zimy nezávislá na dovozu z Ruska.

V rozhovoru s německou televizí ARD to dnes řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Uvedla rovněž, že sankce proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu byly navrženy tak, aby měly co největší dopad na Moskvu a zároveň co nejméně poškodily západní ekonomiky.

Spojené státy v úterý oznámily zákaz dovozu ropy, zemního plynu a uhlí z Ruska. Británie informovala, že do konce letošního roku postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů.

„Evropa záměrně vyňala dodávky energie z Ruska ze sankcí,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz v pondělním prohlášení. „V současné době nelze dodávky energie pro zajištění výroby tepla, mobility, zásobování elektřinou a běhu průmyslu v Evropě zajistit jiným způsobem. Má proto zásadní význam pro poskytování veřejných služeb a každodenní život našich občanů,“ dodal.

Ruský plynárenský gigant Gazprom dnes uvedl, že dodávky do Evropy přes Ukrajinu pokračují jako obvykle v objemu 109,5 milionu metrů krychlových denně.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes kolem 9:40 SEČ odpisovala 12,4 procenta na 188 eur za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující. V pondělí cena plynu vystoupala kvůli ruské invazi a sankcím až na 345 eur za megawatthodinu (MWh).

Zdroje: