Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V Česku je asi 150 tisíc ukrajinských uprchlíků, už 90 tisíc Ukrajinců dostalo speciální víza

V Česku je asi 150 tisíc ukrajinských uprchlíků, už 90 tisíc Ukrajinců dostalo speciální víza
Ukrajinští uprchlíci na hraničním přechodu Vyšné Nemecké na Slovensku. Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchly dva miliony lidí | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Česká republika zatím udělila víc než 90 000 speciálních víz Ukrajincům prchajícím před válkou.

Reálný počet uprchlíků, kteří nyní v zemi jsou, je podle odhadů okolo 150 000, sdělil dnes na dotaz ČTK ministr vnitra Vít Rakušan.

V úterý se cizinecké policii či v krajských asistenčních centrech nahlásilo 6815 lidí z Ukrajiny, kterou před téměř dvěma týdny napadlo Rusko. Celkem je jich už nahlášených 61 641, informovalo dnes ministerstvo vnitra na twitteru. Speciálních víz udělilo vnitro zatím 90 730, za uplynulý den jich vydalo 16 664. Mezi uprchlíky převažují ženy a děti.

V celém Česku vznikla kvůli konfliktu na Ukrajině a příchodu uprchlíků asistenční centra, která zajišťují kromě registrace a zdravotních prohlídek příchozích také ubytování, logistiku, humanitární i psychologickou pomoc nebo dopravu.

V celém Česku vznikla kvůli konfliktu na Ukrajině a příchodu uprchlíků asistenční centra, která mají zajišťovat kromě registrace a zdravotních prohlídek příchozích také ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. Seznam všech asistenčních center je k dispozici na webových stránkách vnitra.

Česká republika je podle Rakušana schopna poskytnout základní komfort a najít ubytování pro zhruba 250 000 lidí z Ukrajiny. O okamžité i dlouhodobé pomoci uprchlíkům dnes bude jednat vláda.

Příliv uprchlíků vyvolal i velkou vlnu solidarity napříč společností - pomáhají neziskové organizace, kraje a města, spolky i jednotlivci. Na finančních sbírkách se vybralo už víc než 1,5 miliardy korun a částka každým dnem roste.

Organizace Člověk v tísni dnes spustila telefonní linku pro ukrajinské uprchlíky v nouzi. Uprchlíkům budou na lince radit sami Ukrajinci a Ukrajinky. Na twitteru to sdělil Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Organizace pomáhá na Ukrajině už od roku 2014, kdy začaly na východě země boje mezi proruskými separatisty a vládními silami. Letos 24. února napadlo Ukrajinu Rusko. Člověk v tísni už ve své finanční sbírce na pomoc Ukrajině shromáždil od začátku ruské invaze asi 1,3 miliardy korun a na Ukrajinu dopravil přes 800 tun humanitární pomoci.

Linka Člověka v tísni pro ukrajinské uprchlíky bude fungovat od pondělí do pátku mezi 09:00 a 17:00. Na čísle 770 600 800 poradí lidem prchajícím před válkou devět Ukrajinců a Ukrajinek.

Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchly dva miliony lidí, uvedl v úterý na twitteru vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. Většina z nich, asi 1,2 milionu, zamířila přes hranice do Polska.

Zdroje: