Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Evropa zpřísňuje koronavirová opatření, Slovensko plošně testuje

Evropa zpřísňuje koronavirová opatření, Slovensko plošně testuje
Slováci zahájili plošné testování na covid-19 | zdroj: Profimedia

Se zhoršující se epidemickou situací v Evropě zpřísňuje řada zemí opatření v boji proti šíření koronaviru. Slovensko, Itálie a Řecko omezují volný pohyb obyvatelstva, Polsko a Slovinsko zavírají restaurace a zavádějí další restrikce. Na Slovensku kromě toho začala v pátek úvodní fáze plošného testování obyvatel na covid-19.

Slovensko kvůli šíření koronaviru zavádí do neděle 1. listopadu výrazné omezení volného pohybu lidí, až na výjimky prakticky vydá zákaz vycházení. Ještě přísnější pravidla platí pro čtyři nejpostiženější regiony na severu a východě země, kde v pátek začala úvodní fáze plošného testování obyvatel na koronavirus. V příštích dvou týdnech se testování rozšíří do celé země. První den bylo otestováno téměř 62 000 lidí, z toho bylo 2225 infekčních. V pátek Slovensko zaznamenalo druhý den v řadě rekordní přírůstek nově potvrzených případů nákazy, přibylo 2890 nakažených, Číslo nezahrnuje údaje z plošného testování obyvatel.

Kvůli rekordním přírůstkům nových případů koronaviru v posledních dnech se celé Polsko od soboty promění v takzvanou červenou zónu. Znamená to, že na příští dva týdny zůstanou zavřené bary a restaurace. Prodávat budou smět pouze jídlo, které si lze odnést. Společně se bude moci setkat nejvýše pět lidí. Děti budou smět chodit ven pouze mezi 8:00 hodinou ranní a 16:00 hodinou odpolední, a to pouze v doprovodu dospělého. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo dosud nejvyšší počet úmrtí s covidem-19 za den v zemi, zemřelo dalších 179 lidí. Koronavirem se nakazil i polský prezident Andrzej Duda.

Polsko se dneškem počínaje spolu se Švýcarskem, Irskem, Británií a Lichtenštejnskem nachází na německém seznamu rizikových zemí. Z Rakouska není na seznamu již jen spolková země Korutany a přibyly regiony několika dalších států. Česko je na tomto seznamu od září.

Slovinsko kvůli rapidně rostoucímu počtu nových případů nákazy znovu zpřísnilo pravidla. V zemi ode dneška zůstává uzavřena většina obchodů, ale také služby, hotely či školky. Fungovat budou pouze prodejny potravin, lékárny, zverimexy či stavebniny. Restaurace již nesmějí obsluhovat hosty ani na venkovních zahrádkách a jídlo mohou prodávat jen s sebou.

V severoanglickém hrabství South Yorkshire je vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení koronavirovou nákazou, což mimo jiné znamená uzavření barů a hospod, v nichž se nepodává jídlo. Zakázáno je i setkávání osob z různých domácností. Hrabství, které má 1,4 milionu obyvatel a jehož hlavním městem je Sheffield, zaznamenalo jen během října přes 12 000 nových případů nákazy, což je více než za červenec, srpen a září dohromady.

V jihoitalském regionu Kalábrie a na ostrově Sardinie začíná platit noční zákaz vycházení. Kromě toho tam zůstanou na dva týdny uzavřené střední a vyšší školy, studenti přejdou na dálkové vyučování.

Omezení pohybu obyvatel zavádí také Řecko. V metropoli Aténách, druhém největším městě Soluni a dalších oblastech bude platit zákaz vycházení od půl dvanácté večer do páté hodiny ranní. Nově je zavedena také povinnost nosit roušku i ve venkovních prostorách.

Ve Francii se během epidemie nakazilo koronavirem již přes milion lidí. Po Španělsku je to další země v západní Evropě, která překonala tuto hranici. Podle údajů francouzského ministerstva zdravotnictví se za posledních 24 hodin potvrdila infekce u 42 000 osob. Celkový počet nakažených od konce ledna stoupl na 1 041 075, což činí Francii sedmou zemí s nejvyšším počtem nakažených na světě, uvádí agentura Reuters. Nejvyšší francouzský správní orgán zamítl žádost na zrušení zákazu nočního vycházení, který platí od soboty v Paříži a dalších osmi velkých městech. Ve čtvrtek vláda rozhodla o rozšíření zákazu na další departementy. Zákaz nočního vycházení se tak dotkne 46 milionů Francouzů.

Zdroje: