Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Aktualizováno: Prymula v restauraci a bez roušky. Rezignujte, vyzývají jej politici

Aktualizováno: Prymula v restauraci a bez roušky. Rezignujte, vyzývají jej politici
Podle Blesku byl Prymula ve středu pozdě večer navzdory zákazu v restauraci na pražském Vyšehradě. | zdroj: ČT24

K rezignaci vyzývají ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) nejen představitelé opozičních stran, ale i šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček. Důvodem jsou fotografie Blesku, podle nichž byl ministr ve středu pozdě večer navzdory platnému zákazu v restauraci. Politici mluví v té souvislosti na sociálních sítích o pokrytectví a papalášství kvůli porušení pravidel, která kabinet vyžaduje po všech občanech kvůli epidemii koronaviru.

Prymula v rozhovoru pro týdeník Respekt uvedl, že nemá problém rezignovat, pokud si to veřejnost přeje. Za chybu má to, že neměl roušku, když nasedal po návštěvě restaurace do auta. Myslí, že toho zas tolik neprovedl. Do restaurace nejel za účelem stravování, ale kvůli urgentnímu jednání, řekl. Podle svých slov nevěděl, kde se jednání má konat, a omluvil se za to. Jel podle svých slov na adresu, na kterou byl pozván. "Jsem připraven nést důsledky," dodal ministr.

Výzvy k odstoupení se týkají i šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, který podle Blesku v restauraci s Prymulou také byl. Faltýnek se ve Sněmovně omluvil a uvedl, že schůzka se uskutečnila ve středu a že jde o jeho chybu. S majitelem restaurace se, jak řekl, zná. S Prymulou probíral misi vojenských zdravotníků ze Spojených států. "Omlouvám se za to, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, abychom se potkali v uzavřené hospodě," uvedl Faltýnek. Majitel restaurace je nechal v salonku "probrat věci u kafe".

Podle vicepremiéra Hamáčka ztratil Prymula kvůli nedodržení vládních nařízení veškerou důvěryhodnost. Nemůže proto pokračovat jako ministr, uvedl Hamáček v prohlášení zaslaném ČTK. Hamáček to označil za pohrdání vůči tisícům lidí v první linii, kteří pracují v boji proti pandemii a zachraňují životy. "Pravidla platí bez pardonu pro všechny. Pan ministr Prymula a pan (šéf sněmovního klubu) Jaroslav Faltýnek musí vysvětlit, co pohledávali uprostřed nouzového stavu v restauraci, která má být zavřená. Navíc ignorovat nošení roušky je absolutní výsměch občanům naší republiky, je to jednoznačně neomluvitelné selhání. Je nemožné, aby vládu a vládní koalici reprezentovali lidé, kteří nerespektují vládní nařízení," uvedl Hamáček.

Pro Prymulovu demisi je také ministr kultury Lubomír Zaorálek a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Učitelům a rodičům se za Prymulu omluvil ministr školství Robert Plaga.

Podle Blesku byl Prymula ve středu pozdě večer navzdory zákazu v restauraci Rio's na pražském Vyšehradě. V restauraci byli ve stejnou dobu i další lidé, včetně předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Blesk upozornil také na to, že Prymula neměl při odchodu z podniku nasazenou roušku.

Podle Blesku dorazil Prymula do restaurace ve středu před 22:00. Z podniku poté vycházeli další lidé, ministr odešel okolo 23:30. List uvedl, že Prymula si roušku nenasadil nejen při nastupování do auta, kdy mu řidič držel dveře, ale ani poté ve voze. Faltýnek z podniku vyšel ještě asi o hodinu později, uvedl Blesk. Odjel autem, ale za nějaký čas se znovu vrátil a byl před restaurací s jejím majitelem Raimundem Špundou. Oba muži se bavili, ani jeden z nich neměl nasazenou roušku.

Restaurace v Česku musí být už od minulého týdne zavřené kvůli současné epidemické situaci. Lidé by také měli nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému. Povinné jsou roušky i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy domácnosti. Prymula opakovaně na občany apeloval, aby nařízení dodržovali, jinak se epidemii koronaviru nepodaří zvládnout.

Restaurace Rio's na svém webu uvádí, že je kvůli nařízení vlády momentálně zavřená.

Kvůli porušení vládních opatření v restauraci, kde se Prymula setkal s Faltýnkem, povede pražský magistrát správní řízení s právnickými i fyzickými osobami. Informoval o tom primátor Zdeněk Hřib. "I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně," napsal na sociální síti Hřib.

Opoziční politici vyzývají Prymulu k rezignaci

"Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla. Pane Prymulo, rezignujte," uvedla na twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Román George Orwella Farma zvířat připomněl šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. "Přesně tak to je u nás. Všichni jsou si rovni, někdo rovnější. Tihle papaláši nemohou vést dobře náš stát v krizi. Nemají na to nejen manažersky, ale hlavně morálně," uvedl. Rezignace ministra je podle něj namístě, protože bez důvěry se vládnout nedá. "Vláda papalášů, pokrytců a nadlidí. Pane ministře odstupte! Nikdo už vám nemůže věřit ani nos mezi očima!" dodal místopředseda STAN Petr Gazdík.

První místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková uvedla, že informace Blesku vyžadují okamžité vysvětlení. "Ukázka papalášství a arogance moci v přímém přenosu. Ministr zdravotnictví vysvětluje občanům, jak mají byt doma, a pak jde v noci do restaurace," kritizuje.

Také šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval Prymulu k omluvě a okamžité rezignaci. "To je jediný způsob, jak ještě můžete přesvědčit veřejnost, že svá opatření myslíte vážně a že je lidé mají dodržovat," uvedl. Vláda podle něj nemůže mít důvěru lidí v koronavirové krizi, protože je evidentně součástí problému, nikoliv řešení. "Dokud nezmizí Babišova vláda, nebude odstraněn ani problém," dodal.

"Tady doslova platí, že kážou vodu a pijí víno," napsal ČTK předseda občanských demokratů Petr Fiala. Nikdo už si podle něj nemůže myslet, že vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) dokáže provést Česko pandemií. "Ministr Prymula a místopředseda hnutí ANO Faltýnek se vysmáli všem lidem, kteří se bojí o svoje zdraví, o život svých blízkých a o holou existenci. Je to smutné a je to zcela nepřijatelné. Nikdo jim už neuvěří, že to myslí vážně. A důvěra v opatření je v zápase proti pandemii klíčová věc," uvedl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK napsal, že pokud jsou informace pravdivé, jedná se o naprostý výsměch a pohrdání občany. "A také zdravotníky a dobrovolníky, kteří pracují a pomáhají v nemocnicích. Není možné, aby pan ministr Prymula i Faltýnek porušovali svévolně opatření platná pro ostatních deset milionů obyvatel. Navíc opatření, s kterými kvůli pandemii přišel právě sám pan Prymula a všem ostatním by za porušení hrozila pokuta," uvedl. Kabinet podle něj podobnými "manýry" ztratí i poslední zbytky důvěry lidí.

Také šéf SPD Tomio Okamura míní, že Prymula by měl okamžitě rezignovat, protože mu lidé už nemohou věřit. "V době, kdy miliony lidí dodržují opatření vyhlášení panem ministrem a mají kvůli opatřením velké finanční a sociální problémy, je to od pana ministra, který má vyhlašovaná opatření svou osobou garantovat, naprostá sprosťárna a neuvěřitelná arogance moci," napsal Okamura ČTK.

Denní nárůst nových případů covidu v Česku přesáhl podruhé 14 000

Ve čtvrtek laboratoře zaznamenaly 14 151 nakažených koronavirem, zhruba o 800 méně než v rekordní středu. Do statistik od čtvrtečního podvečera přibylo dalších 17 úmrtí, celkem s nemocí covid-19 zemřelo 1845 lidí, nejvyšší počet úmrtí připadá na středu, a to 113. V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 4777 lidí, z toho 735 ve vážném stavu.

Od 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo celkem potvrzeno zhruba 223 000 případů covidu-19. Aktuálně nemocí trpí téměř 134 000 lidí. Většina nakažených má mírný průběh nemoci, počet hospitalizovaných ale v posledních dnech prudce roste.

Zemřelých s onemocněním covid-19 přibylo od začátku týdne 355, v pondělí poprvé počet úmrtí dosáhl stovky, na úterý připadá 87 zemřelých, na středu 113 a na čtvrtek zatím 55.

V tomto týdnu laboratoře provedly také dosud nejvíce testů za jeden den, ve středu jich evidovaly přes 44 000. Rekordní byl ve středu i podíl lidí pozitivně testovaných na nemoc covid-19, dosáhl téměř 34 procent.

Zákaz návštěv v nemocnicích, léčebnách a v domovech pro seniory, postižené či lidi s demencí se prodlouží. Trvat by měl do 3. listopadu, kdy má v Česku skončit nouzový stav. Rozhodla o tom v pátek na mimořádném jednání vláda. Návštěvy vláda zakázala od 9. října kvůli šíření covidu-19 původně na dva týdny. Opatření tak mělo skončit v neděli o půlnoci.

Zdroje: