Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Lidi s příznaky by měli testovat praktici, nouzový stav bude zřejmě delší

Lidi s příznaky by měli testovat praktici, nouzový stav bude zřejmě delší
Roman Prymula | zdroj: Profimedia

Praktičtí lékaři by měli začít testovat lidi s příznaky covidu a na odběrová místa by měli posílat jen bezpříznakové klienty. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) s tím, že po zapojení praktiků budou kapacity testování v ČR stačit. Podle Prymuly také vláda zřejmě požádá Poslaneckou sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav.

Indikací na testování je nyní víc než 40 000 za den, což převyšuje možnosti testovacích míst, konstatoval ministr. Se zapojením praktiků počítá do dvou týdnů, změna je podle něj předjednaná.

Praktici by měli používat takzvané antigenní testy namísto PCR testů. Takzvaný antigenní test se provádí stejně jako PCR vyšetření výtěrem z nosohltanu. Výhodou antigenního testu je rychlejší stanovení výsledku. Je znám během 15 až 30 minut, naopak výsledky PCR testu jsou známy asi za čtyři hodiny. Antigenní testy jsou levnější než PCR testy.

Zda je možné používat antigenní testy namísto PCR testů, zjišťují odborníci ve Fakultní nemocnici v Motole v třídenní srovnávací studii testovacích metod, která začala ve středu.

Nejvíce pacientů s koronavirem bude kolem 10. listopadu

Polní nemocnice na výstavišti v pražských Letňanech bude zřejmě podle Prymuly využita hlavně kolem 10. listopadu, kdy se v Česku předpokládá největší počet pacientů s koronavirem. Celkem pro ně bude k dispozici 15 500 lůžek, uvedl ministr v rámci interpelací.

"Předpokládáme, že největší nápor na náš zdravotní systém bude někdy kolem 10. listopadu. Potom jsme schopni ty pacienty, kteří by vyžadovali delší délku hospitalizace, převézt do stávajících kamenných zařízení," uvedl Prymula na dotaz místopředsedy hnutí STAN Petra Gazdíka.

Lze očekávat, že vláda požádá o prodloužení stavu nouze

Podle Prymuly lze očekávat, že vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav. Zatím platí od 5. října do 3. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že vláda se rozhodne až v pátek 30. října na základě vývoje epidemické situace.

Na konec stavu nouze je navázána platnost některých vládních krizových opatření. Kabinet může nouzový stav prodloužit pouze po předchozím souhlasu Sněmovny.

"Situace bez ohledu na to, která opatření budou postupně rozvolňována, ukazuje na to, že se nedostaneme z obrovského čísla, které tady je během 14 dnů, na hodnoty, které by umožňovaly jít dále bez nouzového stavu. V tomto slova smyslu je zřejmé, že tento návrh přijde a Sněmovna posoudí, jestli je to namístě, nebo není. Domnívám se, že epidemiologický charakter šíření je takový, že ty argumenty přijaty budou," uvedl Prymula.

Na jaře platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav v Česku od 12. března do 17. května. Kabinetu umožňuje vyhlašovat plošná omezení základních práv, usnadňuje také například nákupy ochranných pomůcek. Dříve byl nouzový stav vyhlášen například po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007.

Koronavirus unikl z laboratoře v Číně, ale nebyl vyroben

Koronavirus unikl z laboratoře v Číně, je to téměř jisté, řekl také poslancům v rámci interpelací ministr Prymula. Zdůraznil ale, že virus určitě nebyl vyroben uměle, přičemž zdroj informace neuvedl.

"Je téměř jisté, že ten virus přišel z laboratoře v Číně. Ne že by tam byl uměle vyroben, nicméně unikl, protože tam se běžně prováděly různé výzkumy, které vycházely z přírodních rezervoárů, to znamená z různých netopýrů a podobně. Na modelovém zvířeti se ten virus zřejmě dostal ven, dostal se na trh a začala celosvětová katastrofa," uvedl Prymula.

"Není to uměle vytvořený virus. Pro to svědčí skutečně řada důkazů. Ten virus je velmi komplikovaný," podotkl ministr. "Kdyby ten virus někdo stvořil, tak by to byl génius, před kterým bych já smekl klobouk. Nepříjemnější virus tady ještě nebyl," dodal ministr v odpovědi na dotaz poslance Mariana Bojka (dříve SPD).

Zdroje: