Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Aktualizováno: Od pátku platí v Bavorsku nutnost testů pro pendlery z Česka

Aktualizováno: Od pátku platí v Bavorsku nutnost testů pro pendlery z Česka
Poslance Bavorského zemského sněmu chrání před nákazou plexisla | zdroj: Profimedia

V Bavorsku od pátku začíná platit povinnost testování lidí, kteří do země dojíždějí za prací z rizikových oblastí, tedy i z České republiky. I když povinnost negativního testu začne platit již od pátku, pendleři budou mít na podstoupení prvního rozboru sedm dní, opakovat ho pak budou muset jednou týdně. Testy budou pro zahraniční pracovníky bezplatné, náklady bude hradit bavorská vláda.

Novou povinnost pro pendlery z rizikových oblastí ve středu ohlásil bavorský premiér Markus Söder. Rozhodnutí bavorské vlády zdůvodnil tím, že je to nezbytné, pokud mají být udrženy otevřené hranice. V posledních dnech Söder opakovaně přirovnával rychlost šíření koronaviru v Česku k explozi. Německý Institut Roberta Kocha (RKI) zařadil Česko na seznam rizikových oblastí 25. září.

Informace z diplomatických zdrojů následně potvrdil i český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Doplnil, že v Bavorsku budou uznávány i české testy. Předpis Bavorsko později zveřejnilo v ministerském věstníku.

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka za podstatné označil fakt, že hranice zůstávají otevřené a že výjimky pro pendlery nadále platí.

Negativní test na koronavirus tak bude nyní muset při vstupu do Bavorska předkládat každý zahraniční pracovník, který v uplynulých 14 dnech pobýval v některé z rizikových oblastí. Podobně již dříve postupoval bavorský zemský okres Cham, který testy žádal ve dvoutýdenním intervalu, v případě zdravotníků v pětidenním. Nové bavorské vládní nařízení plošně požaduje opakovaní testů minimálně každých sedm dní.

Uznávány jsou rozbory z unijních států, tedy i z Česka, výsledek ale musí být podle nařízení zveřejněném v bavorském ministerském věstníku uveden v německém, případně v anglickém jazyce. Lidé, kteří do Bavorska dojíždějí za prací či za studiem ze zahraničí, mají rovněž povinnost oznámit tamním úřadům, pokud se u nich objeví symptomy podobné nemoci covid-19.

Kvůli šíření koronaviru Němci opět skupují toaletní papír i mýdlo

Kvůli šíření nákazy koronavirem Němci opět více nakupují toaletní papír a dezinfekční prostředky. Jak informoval Spolkový statistický úřad, obyvatelé se znovu zásobí i droždím či moukou, u prodeje těstovin se takový nárůst jako na jaře nezaznamenal.

Podle statistiků se toaletního papíru minulý týden prodalo v Německu téměř dvakrát tolik (+89,9 procenta) než v průměrném týdnu před letošní koronavirovou krizí. Dezinfekčních prostředků nakoupili Němci minulý týden o 72,5 procenta a mýdla o 62,3 procenta více. V posledním týdnu začal opět růst i prodej potravin, především mouky (+28,4 procenta) a droždí (+34,8 procenta), které lidé ve velkém nakupovali už na jaře.

Německo patří v evropském srovnání k úspěšnějším zemím v boji s koronavirem. Také zde ale počet infikovaných v posledních dnech roste. Ve čtvrtek země poprvé ohlásila více než 10.000 nakažených za den.

Zdroje: