Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

EU na rok pozastavila dovozní cla na ukrajinské zboží. Chce podpořit místní ekonomiku

EU na rok pozastavila dovozní cla na ukrajinské zboží. Chce podpořit místní ekonomiku
Ukrajina je významným importérem obilnin | zdroj: Profimedia

Evropská unie na rok pozastavila dovozní cla na ukrajinské zemědělské a potravinářské produkty. Opatření se dotkne i ovoce a zeleniny a průmyslových produktů dovážených z Ukrajiny do EU. Chce tak podpořit ukrajinskou ekonomiku, která se potýká s následky ruské vojenské invaze.

Úpravu pravidel schválili v květnu ministři zemědělství EU. Kromě zrušení dovozních cel přijímá EU také opatření, které má usnadnit přepravu zboží mezi EU a Ukrajinou, mimo jiné prostřednictvím tzv. solidárních tras. Jejich cílem je nahradit ukrajinské přístavy v Černém moři blokované ruskou armádou novými bezpečnými koridory pro dopravu obilovin z Ukrajiny.

Vzájemný obrat agrárního zahraničního obchodu EU s Ukrajinou přesáhl v roce 2021 deset miliard eur (zhruba 247 miliard Kč). Vývoz zemědělských výrobků z EU na Ukrajinu přitom z tohoto objemu představoval zhruba třetinu.

Podle českého ministerstva zemědělství dosáhl obrat vzájemného agrárního obchodu mezi Českou republikou a Ukrajinou v roce 2021 částky 5,4 miliardy korun, přičemž hodnota agrárního dovozu z Ukrajiny do Česko představovala čtyři miliardy. Česko z této země dováží především líh, zmrazené borůvky a maliny, vyloupané vlašské ořechy, čerstvé drůbeží maso, včelí med, slunečnicový olej a pekařské droždí. Pokud jde o země mimo EU, nejvíce zemědělských produktů dováží Česko právě z Ukrajiny.

Zdroje: