Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Doplňky stravy, které ocení nejen sportovci

Doplňky stravy, které ocení nejen sportovci
zdroj: eldar nurkovic / Shutterstock.com

Užívání doplňků stravy je mezi sportovci běžná záležitost. Tělo při pravidelné zátěži začne rapidně spotřebovávat živiny, které je třeba mu vrátit. Nemusíte však denně chodit do posilovny, abyste z typicky sportovních suplementů měli užitek při hubnutí nebo jakémkoliv pravidelném pohybu.

Jakmile začnete s pravidelným cvičením, vaše tělo začne spotřebovávat energii ve velkém. S narůstající zátěží tak vzniká i potřeba doplňovat určité vitamíny, minerály a další živiny, které tělu pomohou novou zátěž vydržet. Možná ještě důležitější fakt ovšem je, že tyto látky pomáhají také při regeneraci svalů po cvičení nebo přispívají ke zdraví a hybnosti kloubů. Cvičení je sice mimořádně zdravá činnost, ale je důležité si dopřávat odpočinek, abyste se úplně nestrhali. Jaké živiny vám pomohou dosáhnout optimálních výsledků?

Nejlepší vitamíny pro sport i silnou imunitu

Působení vitamínů není zaměřeno jen na jednu konkrétní oblast – náš organismus je dokonale propojen a všechno spolu souvisí. Proto můžete užívat vitamíny na imunitu a zároveň tak podporovat své tělo při sportu.

Vitamíny skupiny B jsou například ideální do doplňků stravy pro sportovce i těch na posílení imunity. Sportovcům se hodí, že podporují proces energetického metabolismu, tedy přeměnu makroživin (sacharidů, tuků a bílkovin) na energii a celkově snižují únavu. Právě dostatek energie je důležitým předpokladem pro efektivní cvičení – když budete neustále vyčerpaní, do sportu se vám pravděpodobně chtít nebude. Konkrétně vitamín B12, B6 a B9 (kyselina listová) navíc přispívají k efektivní činnosti imunitního systému, proto by „béčka“ neměla ve vašich doplňcích stravy chybět.

Dalšími multifunkčními kandidáty jsou vitamíny C a D. Vitamín C je pro posílení imunity známý, ale dokáže i snížit míru únavy a podporuje regeneraci po intenzivním cvičení. Vitamín D zase kromě imunity působí také na zdraví kostí a svalů, ale třeba i na vstřebávání vápníku.

S proteinem se dá i hubnout, nejen nabírat hmotu

Práškový protein je součástí povinné výbavy každého sportovce, který se zaměřuje na posilování. Růst svalů je totiž úzce spojen s vyšším příjmem bílkovin a v takovém množství by bylo obtížnější je získávat jen ze stravy.

Když nechcete nic nabírat, ale naopak nějaká kila shodit, můžete z proteinových shaků také získat značné benefity. Bílkoviny zvyšují a prodlužují pocit sytosti, což perfektně zapadá do kalorického deficitu nutného pro hubnutí. Pokud máte tendenci se neustále ohlížet po svačince, rychle připravený protein vás doopravdy zasytí, aniž by významně přidal kalorie do vašeho jídelníčku. Spousta z nich má navíc sladkou chuť i bez cukru, takže uspokojuje touhu po sladkostech.

Proteinový shake je tedy dobrá náhrada instatní snídaně nebo svačiny, avšak můžete s ním zvýšit výživovou hodnotu i ostatních jídel. Nejlépe se hodí do proteinových palačinek, ovesné kaše a různých smoothie. Dejte si ovšem pozor při odměřování – prášek zvyšuje hustotu tekutin a ze smoothie by se rychle mohl stát podivný pudink.

Myslet na zdraví kloubů není předčasné

Pravidelným cvičením dostávají zabrat i vaše klouby. Užívání kloubní výživy si tedy nespojujte jen s vyšším věkem; naopak až vyššího věku dosáhnete, vaše tělo vám poděkuje – zajistíte si bezbolestný pohyb a dobrou pohyblivost kloubů na dlouhá léta. Do té doby vám kloubní výživa pomůže chránit chrupavky, vaziva i šlachy při vysoké sportovní zátěži.

Mezi oblíbené živiny pro klouby patří kolagen, který v těle mimo jiné tvoří strukturu pojivových tkání. V chrupavkách najdeme nejvíce kolagenu typu II, proto je oblíbenou složkou kloubní výživy a pomáhá proti bolesti či přispívá k dobré pohyblivosti kloubů.

Ke zdravým kloubům a kostem vám pomohou také doplňky stravy s vápníkem, zinkem a hořčíkem. Hořčík a zinek navíc podporují proces syntézy bílkovin, což jde ruku v ruce s konzumací proteinových shaků.

Zdroje:
Inzerce