Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Čeští vojáci putují pomáhat na Slovensko, budou stavět tábor pro uprchlíky

Čeští vojáci putují pomáhat na Slovensko, budou stavět tábor pro uprchlíky
Ukrajinští uprchlíci přechází most u hranic s Polskem na západní Ukrajině. Od začátku ruské invaze 24. února uprchlo z Ukrajiny více než 1,5 milionu uprchlíků | zdroj: Profimedia

Česká armáda poslala na Slovensko vojáky, na místě postaví a budou provozovat humanitární základnu pro 400 uprchlíků z Ukrajiny.

Na místo míří logistici se stany, kontejnery se sociálním zařízením a elektrocentrály. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

O vyslání vojáků armáda informovala na twitteru. Uvedla, že na Slovensko míří logistici z Pardubic a Lipníku nad Bečvou. „Postaví tam humanitární základnu pro 400 uprchlíků z Ukrajiny. Tábor postavíme a budeme provozovat podle potřeby minimálně měsíc,“ uvedla armáda.

V tiskové zprávě později ministerstvo obrany uvedlo, že „na základě urgentní žádosti slovenské strany“ do země vyslala vojáky 14. pluku logistické podpory. Tábor postaví nedaleko Liptovského Mikuláše. „Zabezpečí služby a sociální vybavení, zatím je jeho využití plánováno na 30 dnů s možností prodloužení,“ dodal úřad.

„Když nás o pomoc požádal jeden z nejbližších spojenců, nebylo třeba se dlouho rozmýšlet. Slovenské žádosti jsme ihned vyhověli a ukázali tak, že jsme v rámci NATO jednotní,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Vojáci kvůli urgenci slovenského požadavku odjeli do země na společné cvičení, ve středu by jejich delší působení měla schválit vláda, řekl ČTK Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Působení až 50 vojáků už dnes schválila slovenská vláda.

Podle Dvořákové na Slovensko zamířilo asi 100 vojáků, s provozem tábora jich pak ale bude pomáhat méně, asi dvě desítky. Od minulého týdne už na Slovensku s registrací uprchlíků pomáhá padesátka českých policistů.

Česko se zároveň plánuje zapojit na Slovensku do předsunuté alianční přítomnosti. K východnímu sousedu by mohlo být vysláno 400 českých vojáků, zapojili by se do tzv. společné battlegroupy. Další vojáky by mohlo vyčlenit Slovensko, Maďarsko, Bulharsko nebo Rumunsko. Česká armáda by uskupení mohla velet. Vyslání musí schválit vláda a Parlament.

Zdroje: